Стихійна саморегуляція цін на ринку овочів триватиме, – Томич
Стихійна саморегуляція цін на ринку овочів триватиме, – Томич

Кабмін «умив руки» в ситуації на ринку овочів, тому там відбувається стихійна саморегуляція. Про це в ефірі програми «Коментарі» на телеканалі ZIK заявив голова Союзу українського селянства Іван Томич.

Нагадаємо, що найдорожчий овочевий кошик – у Києві, коштує він 71 грн, а найдешевший – в Миколаївській області та обходиться у 58 грн.

З його слів, те, що нині відбувається у ціновій політиці на «борщовий» набір та овочі загалом, є відображенням реальної ситуації:

«Валове виробництво овочів, зокрема цибулі, капусти, моркви, буряку, були рекордно низькими минулого року. Площі  скорочено, працьовиті руки, які можуть працювати у нас, на жаль, працюють на польських фермах та фермах інших європейських країн. У результаті несприятливих погодних умов ми зібрали в рази менший вал виробництва зерна, а з овочів особливо – цибулі та капусти. Тому не секрет, що реакція на ринку вже з осені на цінову політику становила, порівняно з позаминулим роком, 50% і навіть 100% здорожчання. Воно триває до сьогоднішнього часу. Зміни ситуації, безумовно, слід чекати уже аж під осінь».

Водночас, з його слів, є хороші тенденції, які полягають у тому, що високі ціни стимулювали фермерів посіяти культур і посадити овочів приблизно у півтора-два рази більше, аніж торік.

Іван Томич прогнозує, що восени цінова ситуація буде кращою – овочі подешевшають, але на скільки – наразі прогнозувати важко, оскільки період вегетації ще попереду, тож передбачити, якими будуть погодні умови, неможливо.

З його слів, уряд давно «умив руки» в ситуації на ринку овочів, тому там відбувається стихійна саморегуляція: посадять чи посіють багато – навіть приорюють урожай, а посіють мало – ціни стають «космічними». Іван Томич зауважив, що найближчим часом така ситуація буде незмінною.

За даними аналітичної служби одного з оптових ринків України, торік у квітні капуста коштувала 4,5 грн/кг, цьогоріч вартість становить 40 грн/кг, що дорожче, аніж на ринках Польщі чи Іспанії.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 липня 2020
Фермери рекомендують урядовцям передбачити на податкові пільги 24 млрд грн
Повернутися до системи пільг щодо податку на додану вартість та передбачити на них 24 млрд грн запропонував урядовцям президент Асоціації фермерів та...
5 травня 2019
В Україні ціни на овочі через рік знизяться в 10-15 разів за відсутності погодних аномалій
В Україні ціни на овочі борщового набору (цибуля, картопля, морква, буряк тощо) через рік знизяться в 10-15 разів, якщо в період вирощування нового...
20 березня 2019
Торік Україна імпортувала овочів майже на $20 млн
У минулому 2018 році Україна імпортувала овочів вагою 15, 5 тис. т вартістю майже $20 млн. Про це повідомили у Державній фіскальній службі України у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...