Світові ціни на с/г продукцію знизяться на майже 3% – прогноз
Світові ціни на с/г продукцію знизяться на майже 3% – прогноз

Світові ціни на сільськогосподарську продукцію в цьому році впадуть на 2,6%. Такий прогноз зробив Світовий банк, повідомляє Financial Express.

Нагадаємо, що українські компанії, опитані Національним банком України протягом І кварталу 2019 року, поліпшили свої очікування щодо економічного розвитку України та розвитку власного бізнесу.

За оцінками СБ, до 2020 року очікується зниження цін у зв'язку зі скороченням виробництва сільськогосподарських культур і зростанням витрат на енергію і добрива.

«Очікується, що ціни на сільськогосподарську продукцію та продукти харчування залишаться стабільними в середньостроковій перспективі. Однак не можна виключати різких змін, викликаних коливаннями цін на енергоносії, несприятливими погодними явищами або торгової напруженістю», — йдеться в доповіді Commodity Markets Outlook.

Прогноз банку також говорить, що в 2020 році ціни на сільгосппродукцію, як очікується, виростуть на 1,7% на тлі очікуваного скорочення посівних площ в США і зростання вартості енергії і добрив.

«Прогноз цін на сировину чутливий до ризиків, пов'язаних з політикою, особливо до цін на нафту», — заявив керівник відділу аналітики Світового банку Айхан Коуз.

За його словами, ціни на енергоносії впливають на собівартість сільськогосподарського виробництва безпосередньо за рахунок використання палива і побічно за рахунок використання добрив та інших хімічних речовин. Вони також створюють стимули для перекладу виробництва на біопаливо.

Більш високі, ніж очікувалося, витрати на енергію можуть підняти ціни на деякі культури, такі як зернові і олійні. Перевищення прогнозу зростання виробництва біопалива може також привести до зростання цін на деякі продовольчі товари.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 травня 2019
Держстат порахував, як зросли ціни у квітні
Споживчі ціни в Україні у квітні 2019 року зросли на 1% порівняно з березнем, з початку року – на 3,4%. Про це повідомляє Державна...
29 квітня 2019
Травневий шашлик подорожчав на 8,5%
У квітні 2019 року вартість приготування шашлику з 2 кг м'яса перевалила за 500 грн, склавши 516,14 грн, що на 40,6 грн, або 8,4% дорожче, ніж у...
19 квітня 2019
Україна – у ТОП-3 постачальників агропродукції в Європу
Україна зайняла третє місце серед постачальників в ЄС та 16 – у ТОП-20 основних напрямків експорту агропродовольчої продукції з ЄС. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...