Названо продукти, які стали драйверами аграрного експорту
Названо продукти, які стали драйверами аграрного експорту

У поточному році приріст валютної виручки від експорту аграрної продукції складе 10-15%. Про це в інтерв'ю для УНН повідомив генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства аграрної політики і продовольства України Олександр Жемойда.

Нагадаємо, в уряді назвали три основні фактори, які забезпечать сталий розвиток аграрного експорту.

«Уже за перші два місяці поточного року, експорт агарної продукції збільшився на чверть порівняно з минулим роком і досяг 3,5 млрд. доларів. В основному даний приріст сформований за рахунок традиційних зернових культур, соняшникової олії, шротів», — зазначив він.

Також високий темп зростання експорту показала тваринницька продукція, продовжив Жемойда.

М'ясо птиці — + 28%, живої ВРХ — + 36%, охолоджена яловичина — + 31%, яйця — + 50%, рідкі молоко і вершки — в 2,2 разу", — зазначив він.

Непогані успіхи на зовнішніх риках і у вітчизняних переробників. За рік експорт кондитерських виробів збільшився на 17%, поставки соків — у 2 рази, каже чиновник.

«У сегменті фруктів і овочів: сушені бобові — + 62%, яблука — в 2,2 разу, заморожені ягоди — + 56%», — поінформував він.

Жемойда висловив надію, що протягом 2019 року зазначені товарні позиції виступлять драйверами аграрного експорту. Але все залежатиме від врожаю.

В Україні більше 75% виручки від експорту аграрної продукції так чи інакше перебувають у прямій залежності від майбутнього врожаю", — нагадав він, додавши, що у МінАПК з цього приводу втішні прогнози.

Зазначимо, що Україна в минулому році піднялася на 6-те місце у світовому рейтингу постачальників курятини, обійшовши Росію і Канаду. В ЄС Україна стабільно посідає третє місце серед експортерів, поступаючись тільки Бразилії і Таїланду.

Птахівники забезпечили Україні в 2018 році $500 млн валютної виручки, з них $450 млн  — це частка агрохолдингу Миронівський хлібопродукт (МХП), який є головним експортером в країні. Ознайомитися з рейтингом можна експортів м'яса птиці можна за посиланням. Компанія здійснює 88,2% всіх зовнішніх поставок м'яса птиці на міжнародні ринки. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 квітня 2019
Україна ввійшла в десятку експортерів соків до ЄС
Торік Україна експортувала соків на загальну суму €67,7 млн. Найбільшим споживачем українських соків став ЄС, куди 2018 року відвантажили 71%...
11 квітня 2019
Підприємства холдингу МХП у ТОП-200 найбільших платників податків України
Три підприємства агропромислового холдингу МХП увійшли до переліку найбільших платників податків України ТОП-200 за підсумками 2018 року. Про це...
11 квітня 2019
У МЕРТ відзначили активний розвиток птахівництва в Україні
В Україні зростає виробництво сільськогосподарської продукції. Про це повідомляє Міністерство економічного розвитку та торгівлі України. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...