Укрсадвинпром закликав уряд переглянути держпрограму з будівництва холодильників під ягідні господарства
Укрсадвинпром закликав уряд переглянути держпрограму з будівництва холодильників під ягідні господарства

Громадська організація «Укрсадвинпром» закликає Міністерство аграрної політики і продовольства адаптувати державну програму компенсацій витрат на будівництво холодильників для фруктів під ягідні господарства. В 2019 році на компенсацію будівництва холодильного обладнання за діючими вимогами претендує близько 15 підприємств. Про це розповів голова Уксадвинпрому Володимир Печко, передає agronews.ua.

Нагадаємо, держава відшкодує кошти за садивний матеріал, висаджений на площі 3,8 тис. га. Зазначимо, що  Міністерство аграрної політики та продовольства офіційно відрапортувало про розподіл держпідтримки за 2018 рік. У рамках проекту #GoЗаАгроДотаціями AgroPolit.com уважно вивчив ці дані й знайшов три маніпуляції. Більше читайте за посиланням.

За його словами, якщо критерії до обладнання будуть знижені, на компенсацію за даною держпрограмі зможе претендувати близько 80 експортоорітентірованних підприємств.

«Це підтримає не тільки великих виробників фруктів, але і невеликі фермерські господарства. А також дасть можливість зберігати ягідну продукцію близько трьох місяців і експортувати її не тільки в країни ближнього зарубіжжя, але і в далекий Китай, а також в Чилі і Аргентини», – додав Печко.

Ми в 2018 році отримали компенсацію за посадковий матеріал в повному обсязі. Однак у чиновників є нерозуміння деяких простих запитань… Ми просимо Мінагропрод почути нас і переглянути програму по холодильниках в сторону адаптації її до ягідним господарствам, –  повідомив член організації, засновник компанії з виробництва органічної лохини «Ягідка» Олег Науменко.

На думку представників «Укрсадвинпрому», слід знизити критерій потужності такого обладнання для компенсації з держбюджету з 500 т, як це передбачає чинне урядову постанову, до 50-100 т.

Крім закладки нових насаджень, потрібно думати також про зберігання фруктів та ягід. Однак холодильне обладнання потужністю 500 і більше тонн використовується великими підприємствами-виробниками яблук. А для лохини, смородини, ожини потрібні холодильники меншої потужності, – пояснив директор Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України Ігор Гриник.

Міністерство аграрної політики і продовольства України виділив 100 млн грн на компенсацію витрат з будівництва холодильників для фруктів, щоб вирішити ситуацію з надлишком яблук. Компенсації з держбюджету підлягало понад 50% вартості обладнання.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 жовтня 2022
20 переробних компаній представили Україну на міжнародній виставці «Fruit Attraction» в Іспанії
З 4 по 6 жовтня 2022 року у Мадриді (Іспанія) відбулася міжнародна виставка «Fruit Attraction», на якій Україна гідно представила...
16 травня 2019
Садівники збираються пікетувати Генпрокуратуру
Якщо арешти рахунків 20-х ягідних підприємств затягнуться, наступної середи садівники планують влаштувати пікет під Кабінетом міністрів України та...
14 травня 2019
Садівники оскаржили рішення Печерського суду щодо накладення арешту на рахунки
Асоціації «Укрсадпром» і «Ягідництво України» подали апеляційну скаргу на рішення Печерського районного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...