У Раді пообіцяли врятувати віскі від заборони
У Раді пообіцяли врятувати віскі від заборони

У парламентському комітеті з питань податкової та митної політики обіцяють виправити помилку, через яку понад тисячу імпортних видів віскі опинилися під загрозою заборони. Про це повідомляє Укрінформ.

Раніше повідомлялося, що в Україні можуть вилучити з продажу понад 1 тис. імпортних видів віскі у зв'язку з визначенням поняття віскі в Податковому кодексі, який почне діяти з 1 липня. 

1 липня набирають чинності зміни до Податкового кодексу України із так званого бюджетного пакета-2019. У частині, що стосується акцизів на алкоголь, зокрема, йдеться і про визначення поняття віскі. Законом визнано, що віскі – це алкогольний напій, міцністю від 35 до 45 відсотків об'ємних одиниць з характерним ароматом, виготовлений за коньячною технологією з витриманого в обвуглених всередині дубових бочках (ємностях з обвугленою дубовою клепкою) зернового дистиляту.

Це визначення суперечить міжнародному законодавству - нормам ЄС, згідно з якими в Європі встановлено лише мінімальну межу концентрації спирту в об'ємному відсотку в розмірі 40% - без верхньої межі. Також там немає ні слова про коньячну технологію, адже віскі виробляють шляхом перегонки сусла.

У парламентському комітеті стверджують, що це всього лише технічна помилка.

Міжнародна асоціація віскі рекомендує вказати максимальну можливу міцність напою - 70%.

Торік в Україну імпортували майже 70 тисяч літрів віскі із вмістом спирту більше 45%, вартістю понад 170 мільйонів.

Зміни до законодавства знадобилися, щоб згідно з нормами ЄС "шампанське" стало ігристим вином, а коньяк – бренді. Відповідно до угоди про вільну торгівлю, Україна має 10 років, аби змінити назви згаданих напоїв.

Що ж до віскі, то, за словами директора Інституту соціально-економічної трансформації Іллі Несходовського, на відміну від коньяку і шампанського, використання цієї назви в Україні взагалі не заборонять. Йдеться лише про виробництво цього напою винятково за визнаною у світі рецептурою.

Дотепер в Україні активно випускали під його назвою продукцію, яка не відповідала класичному рецепту цього напою. Зараз же питання врегулювали. І це, погодьтеся, важливо не лише для міжнародного іміджу нашої країни, а й для безпеки та захисту інтересів внутрішнього споживача, – стверджує Несходовський.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 травня 2019
Загроз для реалізації віскі в Україні більше немає, – ЄБА
16 травня 2019 року під час розгляду Проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України, у зв'язку з прийняттям Закону України...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...