В Україні може зникнути більш ніж тисяча видів віскі
В Україні може зникнути більш ніж тисяча видів віскі

В Україні можуть вилучити з продажу понад 1 тис. імпортних видів віскі у зв'язку з визначенням поняття віскі в Податковому кодексі, який почне діяти з 1 липня. Про це йдеться в повідомленні Європейської Бізнес Асоціації.

Нагадаємо, винороби виступили проти нового Податкового кодексу України.

Згідно з визначенням, віскі – алкогольний напій, міцністю від 35 до 45% об'ємних одиниць з характерним ароматом, виготовлений за коньячною технологією з витриманого в обвуглених усередині дубових бочках (ємностях із обвугленою дубовою клепкою) зернового дистиляту.

Проте ЄБА наголошує, що воно суперечить міжнародному законодавству – нормам ЄС, згідно з якими в Європі встановлено лише мінімальну межу концентрації спирту в об'ємному відсотку в розмірі 40% – без верхньої межі.

Також там немає ані слова про коньячну технологію, адже віскі виробляють шляхом перегонки сусла.

Таким чином, міжнародні виробники мають можливість виробляти віскі з вмістом спирту понад 45%, що пропонується заборонити в Україні.

За попередніми оцінками компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, це понад 1 000 видів продукції (з вмістом спирту більше 45%), яка офіційно ввозиться та за яку сплачуються всі податки. Так, наприклад, тільки в минулому році було імпортовано 68,995 тис. літрів віскі з вмістом спирту понад 45%, що в грошовому еквіваленті становить 170,96 млн гривень", – пояснила менеджер комітету з питань імпорту та торгівлі алкогольними напоями ЄБА Христина Лініченко.

На думку ЄБА, є загроза того, що віскі міцністю понад 45% буде вважатися неякісною і небезпечною продукцією, а отже, підлягатиме утилізації відповідно до законодавства.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...