Експерт розповіла про обов’язки агрономів-інспекторів
Експерт розповіла про обов’язки агрономів-інспекторів

Сьогодні у суб’єктному складі працюють органи сертифікації насінництва (приватний і державний) та аудитори з сертифікації (агрономи-інспектори). Про це повідомила керівник приватного органу сертифікації «АГРОСЕРТ» Наталія Грюнвальд, передає Kurkul.com.

Нагадаємо, у 2018 році 27 тисяч разів перевірили бізнес, який виготовляє продукти харчування.

«Причому, аудитор із сертифікації, це суб’єкт, який може вам відібрати проби і т.п, працює виключно на підставі свідоцтва внесеного до офіційного відкритого Реєстру аудиторів з сертифікації і несе особисто відповідальність за здійснені дії. А правосуб’єктність їхньої діяльності обмежена видом робіт та строковою дією свідоцтва», — наголосила Наталія Грюнвальд.

Раніше посада і функції агронома-інспектора були закріплені лише за державним органом, але з 2017 р. ситуація змінилася. Після рішення уряду від 28.12. 2016 р. № 1031 «Про затвердження Порядку видачі, скасування, тимчасового зупинення дії та форми свідоцтва аудитора із сертифікації (агронома-інспектора)», з’явилися офіційні аудитори з сертифікації.

Першими, без іспитів, одразу отримали свідоцтва, (згідно з рішенням уряду) державні інспектори територіальних органів Держсільгоспінспекції, які до 30 червня 2016 р. здійснювали повноваження із сертифікації у сфері насінництва й розсадництва, та продовжували виконувати функції із сертифікації насіння і садивного матеріалу на державному підприємстві», — нагадала керівник органу сертифікації.

Потім, упродовж 2017-2018 рр., Реєстр уже поповнили аудитори з сертифікації, які не є посадовими особами держпідприємства, але пройшли атестацію та отримали свідоцтва.

Так, підвищення кваліфікації та підтвердження стало необхідним як для незалежних так і для державних аудиторів і сертифікації.

«В результаті, на сьогодні маємо — 219 аудиторів по польових культурах і 9 — по багаторічних насадженнях. Згідно з видами робіт зареєстровано: 163 аудитори з відбору проб, зокрема й 36 незалежних, та 162 — з польового інспектування, з яких 42 незалежних аудитори (аудитор може пройти атестацію на кілька видів робіт)», — повідомила Наталія Грюнвальд.

Вона наголосила, що державні аудитори можуть працювати як із державним, так і з приватним органами сертифікації, заборон на сумісництво немає.

Сьогодні підвищення кваліфікації — це обов’язок кожної особи, яка діє як аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) у сфері насінництва та розсадництва», — наголосила Наталія Грюнвальд.

Вона додала, що за невиконання умови підвищення кваліфікації є санкції у вигляді тимчасового зупинення дії свідоцтва аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) на період до одержання свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Вимоги та Порядок встановлені Законом України «Про насіння і садивний матеріал» (ст. 18-2) та окремим наказом Мінагрополітики «Про затвердження Порядку підвищення кваліфікації аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів)» (від 06.10.2016  №362 зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.02.2016 за № 1659/29789).

Порядок дозволяє аудитору з сертифікації обрати вид навчання. Зокрема, це може бути:

  • самостійне навчання (самоосвіта);
  • навчання за професійними програмами підвищення кваліфікації;
  • навчання за програмами тематичних короткострокових семінарів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...