У МЕРТ запропонували Президентові ветувати мораторій на продаж землі
У МЕРТ запропонували Президентові ветувати мораторій на продаж землі

Міністерство економічного розвитку і торгівлі запропонувало Петру Порошенку застосувати право вето щодо закону №2666-VIII, який продовжує мораторій на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 року. Відповідний висновок в середу, 23 січня, підписав міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, повідомляє прес-служба МЕРТ.

Нагадаємо, що наприкінці 2018-го депутати продовжили мораторій на рік (№9355-5), вибравши з 17-ти варіантів один. Побачити порівняльний аналіз законопроектів про моратій в 2017-му та 2018 роках можна тут, а повний перелік – у розділі «Законодавство» на АgroРolit.соm тут.

У міністерстві зазначають, що статтею 41 Конституції визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Відповідно, право приватної власності (в тому числі на земельні ділянки) є непорушним.

Крім того, зазначається, що Європейський суд з прав людини визнав, що абсолютна заборона продажу або будь-якого іншого способу відчуження земель сільськогосподарського призначення в Україні порушує положення Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

У Мінекономрозвитку також наголосили, що, за оцінками Світового банку, введення ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щорічно на додаткових 0,6-1,6 процентних пункту і дозволило б залучати близько $1,5 млрд додаткових інвестицій на рік, дати поштовх до розвитку сільськогосподарського та фінансового секторів і сільської місцевості.

З іншого боку, відсутність ринку землі погіршує добробут 6,9 млн українців-власників земельних паїв. В умовах ослабленої конкуренції через відсутність ринку землі, власники отримують за оренду ділянок плату, занижену в 5 разів: $50 за га в рік замість $250 за га – як у Болгарії чи Польщі", – сказано в повідомленні.

У Мінекономрозвитку вказують, що відсутність ринку землі також спонукає фермерів інвестувати у вирощування переважно однорічних культур – соняшнику або ріпаку, які найбільше виснажують землю.

Тільки з 2004-го по 2012 рік Україна втратила до 43 тис. га площ багаторічних культур. За розрахунками Світового банку, інвестуючи в однорічні культури замість багаторічних, фермер щорічно втрачає близько $1 тис. доданої вартості з кожного га", – відзначають у міністерстві.

Крім того, за оцінками Центру економічної стратегії, місцеві громади та державний бюджет щорічно недоотримують близько 2,8 млрд грн податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод щодо фактичного продажу земельних ділянок.

Врахувавши всі зазначені пункти, Мінекономрозвитку запропонувало Президентові України застосувати право вето щодо закону №2666-VIII", – повідомили у міністерстві.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 жовтня 2019
Фермерський погляд на ринок землі: хто виграє і програє
З 1 жовтня 2020 року уряд України рішуче налаштований відмінити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Та чи дійсно це...
22 січня 2019
Аграрний комітет розіслав на погодження аграріям Концепцію про вільний ринок землі
У аграрному комітеті завершили шліфувати концепцію запуску земельного ринку України. Про це повідомили джерела AgroPolit.com у комітеті. Наразі ...
21 січня 2019
Аграріям пообіцяли: вільний ринок землі тільки фермерам і дотацію на 1 корову в 5 тис. грн — заява
Лідер Радикальної партії Олег Ляшко обіцяє підтримку дрібним аграріям і землю для українців-фермерів. Про це він заявив на з’їзді партії, який...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...