На європейський ринок виходить нова українська агропродукція, – Трофімцева
На європейський ринок виходить нова українська агропродукція, – Трофімцева

Українські виробники сільськогосподарської продукції виходять із новими продуктами на європейські ринки: зокрема, це молодні продукти та гриби. Про це на виставці «Зелений Тиждень», що проходить в Берліні, заявила заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, повідомляє «Укрінформ».

Нагадаємо, що український аграрний експорт до країн ЄС зріс майже на 7%.

«Наші виробники поступово «намацують» європейський ринок і виходять дедалі більше з новою продукцією», – сказала Трофімцева.

Як приклад вона навела гриби, за якими збільшується вибір квоти, масло вершкове та інші молочні продукти. Це продукти, які раніше або взагалі не поставлялися, або в дуже малих кількостях.

Хорошим прикладом чиновниця назвала часник, тарифну квоту за яким українські виробники не вибирали аж до 2017 року, а торік вибрали майже на 100%. Трофімцева сподівається, що цього року ситуація повториться.

Звичайно, не вибираються квоти з баранини та яловичини, але на те є об'єктивні причини — у нас ця продукція не відкрита для експорту в ЄС.

Що ж до продуктів, які користуються особливим попитом, таких, як мед, соки, за якими річні квоти вибираються буквально за лічені тижні, то ситуація, за оцінкою заступника міністра, може змінюватися. Зокрема, з огляду на, що меду буде вироблятися менше, відповідно буде зменшено й експорт в країни ЄС.

На порядку денному стоять як розширення торгівлі, так і диверсифікація продуктів.
В цілому Трофімцева бачить «хороші перспективи» в тому, що стосується співпраці з ЄС. Двосторонній товарообіг в сфері АПК зростає, Зона вільної торгівлі «працює для двох сторін». Позитивно розвивається не тільки торгова складова, а й кооперація в широкому сенсі, те, що пов'язано з проектуванням, дигіталізацією, розвитком сільських територій.

Ми задоволені й торговою, і коопераційною складовою", – резюмувала заступник міністра.

За її даними, за перші 11 місяців минулого року аграрний і харчової товарний оборот між Україною і ЄС зріс на 11% або 778,6 млн дол. у порівнянні з відповідним періодом 2017 року і досяг 8,01 млрд дол. Водночас український аграрний експорт в країни Євросоюзу збільшився на 362,3 млн дол. і досяг 5,6 млрд дол. ЄС входить до п'ятірки основних торгових партнерів України в сфері АПК.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 лютого 2019
У 2018 році українські агровиробники вийшли на 85 нових ринків, – Держпродспоживслужба
У 2018 році Україна суттєво розширила ринки збуту для української продукції тваринного та рослинного походження – вийшла на 85 нових ринків....
8 лютого 2019
В Україні має реально запрацювати підтримка фермерства та кооперації, – Трофімцева
В Україні має реально запрацювати підтримка фермерства та кооперації. Про це на своїй сторінці на facebook  написала виконувачка...
6 лютого 2019
Уряд звільнив з посади в.о. міністра аграрної політики Максима Мартинюка та призначив Ольгу Трофімцеву
Сьогодні Кабінет Міністрів України ухвалив заяву про відставку в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...