Позитивні зміни у земельному законодавстві: Названо 10-ть новел закону про колективну власність на землю
Позитивні зміни у земельному законодавстві: Названо 10-ть новел закону про колективну власність на землю

Є десять основних наслідків від дії Закону України №2498 — VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні».

Це випливає з аналізу даного документу, пише у своєму блогові на AgroPolit.com голова спілки Центр розвитку земельних правовідносин в Україні Леонід Корейба. Закон зачіпає інвентаризацію земель, оренду польових доріг, лісосмуг, питання невитребуваних та нерозподілених паїв, обміну землями тощо.

На думку Корейби, за здійснення інвентаризації масиву земель с/г призначення можна вирішити наступні проблеми:
1. сформувати невитребувані та нерозподілені земельні ділянки;
2. сформувати земельні ділянки під польовими дорогами;
3. виправити помилки у Держземкадастрі щодо об'єктів масиву;
4. сформувати ділянки під полезахисними лісосмугами;
5. зрозуміти точну площу, кількість таких земель та ситуацію щодо фактичного використання тощо.
Саме визначення масиву земель сільськогосподарського призначення тепер закріплене у статті 1 ЗУ «Про землеустрій» (№ 858 – IV).

Масив земель с/г призначення — сукупність земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що складаються з сільськогосподарських та необхідних для їхнього обслуговування несільськогосподарських угідь (земель під польовими дорогами, меліоративними системами, господарськими шляхами, прогонами, лінійними об’єктами, об’єктами інженерної інфраструктури, а також ярами, заболоченими землями, іншими угіддями, які розташовані всередині земельного масиву), мають спільні межі та обмежені природними та/або штучними елементами рельєфу (автомобільними дорогами загального користування, полезахисними лісовими смугами та іншими захисними насадженнями, водними об’єктами тощо)», - нагадує експерт.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...