Дослідження: названо  частку орендованих с/г земель у кожній області
Дослідження: названо  частку орендованих с/г земель у кожній області

З’явилося дослідження розподілу областей України з точки зору зміни частки с/г земель, зданих в оренду протягом року. Такі дані презентовані у дослідженні IMF group of Ukraine. За цими даними, середній показник загалом по  країні складає 4,75% від усього об’єму землі.

Нагадаємо, що нещодавно Президент Петро Порошенко висловився за зняття мораторію. Наприкінці року парламент прийняв один з17-ти законопроектів (№9355-5)  (хоча їх було зареєстровано у Раді 18-ть) і продовжив мораторій ще на рік. Наразі у парламенті зареєстрували дві постанови про скасування голосування депутатів за продовження земельного мораторію на рік – до 1 січня 2020 року. Детальний аналіз решти зареєстрованих альтернативних законопроектів про земельний мораторій читайте у розділі «Законодавство» на AgroPolit,com. Порівняльний аналіз законопроектів  про земельний мораторій 2017 і 13-ти за 2018 рік дивіться у графіці.

Експерти переконують, що обвалу цін на землю, який передбачають деякі економісти, не буде. Адже земля, про яку йдеться, просто змінить форму передачі.

Наразі в Україні щороку відбуваються транзакції щодо передачі права користування землею (ринок оренди с/г земель) у розмірі 4,75% від усього об’єму землі. Тоді як на міжнародній арені цей показник складає 2% від загальної площі сільськогосподарських угідь. Інакше кажучи, до цих 4,75% (перевищення активності ринку) вже входять 2,75% транзакцій, яких не було б в умовах вільного ринку землі», – сказано у дослідженні.

Нещодавно було презентовано «Карта громад: земельний мораторій» з результатами  всеукраїнського опитування місцевих рад про те, як вони вважають слід вчинити з мораторієм. У парламенті знаходяться схвалені КСУ зміни (законопроект №6236) до Конституції України про те, що фермери — основа аграрного устрою України (ініційовані лідером «Радикальної партії» Олегом Ляшком і підтримані 275 народними депутатами).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...