Контроль за використанням фумігантів в Україні потрібно відновити — прес-служба
Контроль за використанням фумігантів в Україні потрібно відновити — прес-служба

Проведення локалізації і ліквідації карантинних організмів — це один із найбільш дієвих заходів, спрямованих на фітосанітарне благополуччя країни та попередження надходження нотифікаційних повідомлень від країни-партнера в міжнародній торгівлі. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Після внесення змін до Закону України «Про ліцензування» обов’язкове ліцензування торгівлі пестицидами, агрохімікатами та фумігантами було скасоване. На даному етапі стало очевидним, що контроль у цій галузі потрібно відновити. На цьому наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в інтерв’ю «АПК-Інформу».

«Зараз у нас немає можливості проконтролювати виконання робіт із фумігації. Нам фумігаційна компанія дає фумігаційний сертифікат, на основі його та всіх необхідних процедур і випробувань видається фітосанітарний сертифікат. Але, на жаль, у нас була ситуація, коли продукція приїжджала в країну імпорту і виявлялося, що «фумігація» була проведена неналежним чином», — зазначив Лапа.

За його словами, не йдеться про відновлення ліцензування, яке було раніше, тим паче, що воно засвідчило недостатню ефективність. 

«Якщо ми отримаємо нотифікацію від міжнародного партнера, звичайно, ми повинні мати вплив на ту компанію, яка проводить фумігацію тут. Тобто, це не той тотальний контроль, який був раніше, а більше ризико-орієнтований контроль, і, безумовно, він нам необхідний», — зазначив голова Держпродспоживслужби. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 травня 2016
ДПЗКУ і Аграрний фонд вдаються до фумігації в корупційних схемах — думка
Гроші, які виділяються на фумігацію, йдуть в кишені нечесних громадян. Про це в інтерв'ю Elevatorist.com розповіла голова «фумігаційних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...