Визначено пріоритети розвитку АПК на 2019 рік
Визначено пріоритети розвитку АПК на 2019 рік

Найбільше дотацій у 2019 році отримають тваринники. Про це виданню «Дзеркало тижня» розповів виконувач обов'язків міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк.

Нагадаємо, що Бюджет-2019 не став приємним сюрпризом для аграріїв. Замість обіцяних 6,9 млрд грн дали 5,9 млрд грн, тобто на один млрд менше. Крім того, в бюджетну ніч нардепи та уряд позбавили аграріїв можливості отримувати додаткові кошти на АПК з 2020 по 2025 роки.

«У майбутньому році (хотілося б і в перспективі ще кількох років) фокус збережеться на підтримку тваринництва і інших капіталомістких галузей, які сприяють створенню робочих місць, формування продукції з доданою вартістю і є в силу тривалого терміну окупності високоризиковими для інвесторів», – пояснив він.

У наступному році уряд продовжуватиме дотувати фермерський блок. Програми будуть спрощені й менш залежні від банківського сектора, говорить заступник міністра. Більший акцент буде зроблено на розвитку переробки та логістики.

Більшість програм підтримки-2019 вже знайомі сільгоспвиробникам або зазнають точкових вдосконалень, таким чином можна розраховувати на активний попит на них з боку тих аграріїв, які до сих пір сумнівалися, що держава проявить послідовність і надійність, заявив Мартинюк.

На міжнародному ринку в 2019 році буде не все спокійно, каже заступник міністра. Це стосується партнерства України та інших країн.

Однак можна з упевненістю сказати, що українські експортери, кілька років тому витримали колосальне випробування на міцність втратою багаторічного торгового партнера і зуміли перебудуватися і відіграти позиції, готові до будь-яких торгових несподіванок, – наголосив він.

Сьогодні Україна не чекає зовнішнього інвестора. Як мінімум, це стосується галузі АПК. Тому, наступний рік, як і поточний, пройде під гаслом «ми самі собі інвестори», вважає він.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 грудня 2018
У 2018 році в Україні створено 52 нових тваринницьких комплекси
В Міністерстві аграрної політики і продовольства України відзвітували про держпідтримку аграріїв у цьому році: одне з головних досягнень – 52...
20 грудня 2018
Названо плодоовочеві підприємства, які отримають дотації у 2019 році – Мінагрополітики
В Міністерстві аграрної політики та продовольства України затвердили розподіл коштів між агровиробниками, відповідно до державної програми підтримки...
12 грудня 2018
Агросектор щороку зростатиме на 3,3% – прогноз
Озвучено економічний прогноз зростання трьох ключових ринків в Україні до 2040 року, серед яких є АПК. Такі дані на економічному лекторії оприлюднив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...