7 агровиробників увійшли до ТОП-20  провідних експортерів України
7 агровиробників увійшли до ТОП-20 провідних експортерів України

20 вітчизняних компаній забезпечують третину українського експорту, з них 7 – агровиробників. Про це йдеться в дослідженні аналітиків YouControl, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що у цьому році частка АПК у ВВП України сягне 10,7%.

«Лише за 2017 рік їхній обсяг експорту досяг позначки майже 400 млрд грн, або 15 млрд дол., тобто майже 30% від загального показника по країні», – йдеться в повідомленні.

Головні українські експортери належать передусім до галузі важкої промисловості та агросектору. Серед них – виробники чавуну, сталі та феросплавів, оптові торговці зерном, необробленим тютюном, насінням та кормами для тварин, рослинницької і тваринницької продукції.

Перше місце у списку обіймає ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з річним показником у 49,5-50 млрд грн. Далі слідує ПАТ «МК "Азовсталь» (43-43,5 млрд грн).

У першу п'ятірку також потрапила ТОВ «Кернел-Трейд», ПрАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» та ПАТ «Запоріжсталь». За рік компанії збільшили поставки продукції за кордон на 14,4%, 56,1% і 42,4% відповідно.

ТОП-20 включає сім представників українського АПК: ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ СП «Нібулон», ДП «Сантрейд», ТОВ «АТ Каргілл», ПрАТ «Миронівський хлібопродукт», ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» і ПІІ «Гленкор Агрікалчер Україна».

Трійка лідерів за темпами приросту експорту серед аграріїв виглядає наступним чином: ПІІ «Гленкор Агрікалчер Україна» (2,6 раза), ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» (68,8%) і ДП «Сантрейд» (32,9%).

До найактивніших імпортерів продукції українських компаній увійшли: Швейцарія, ОАЕ, РФ, Польща, Нідерланди, Німеччина, Люксембург, Китай, Віргінські острови, Литва, Гонконг, Ліван, Білорусь, Сінгапур, Велика Британія, Киргизстан і Естонія.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 березня 2019
Українських агровиробників запрошують на виставку в Кувейт
10-11 квітня 2019 року на території Міжнародного виставкового центру Держави Кувейт проводитиметься Міжнародна агропромислова виставка «Kuwait...
13 грудня 2018
Україна збільшила експорт цукру на 21%
Україна в листопаді поточного року збільшила експорт цукру на 21% порівняно з жовтнем — до 70,5 тис. т. Про це повідомила прес-служба...
1 серпня 2018
Названо найбільш інвестиційно привабливий напрям агровиробництва
У сегменті органіки найбільш інвестиційно привабливим є вирощування бобових культур. Про це заявив заступник міністра аграрної політики та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...