Розпочав роботу портал для нормативної грошової оцінки земель
Розпочав роботу портал для нормативної грошової оцінки земель

Міністерство аграрної політики та продовольства України запустило бета-версію Всеукраїнського порталу загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель. Про це на своїй сторінці у facebook  написав в.о. міністра Мінагрополітики Максим Мартинюк, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, як по-новому адмініструватиметься земельний податок у 2019 році.

«Запрошую вас взяти участь у бета-тестуванні Всеукраїнського порталу загальнонаціональної нормативної грошової оцінки, яке розпочалось на цьому тижні і триватиме до кінця року», – написав Мартинюк.

Він зауважив, що базою для розрахунку нормативної грошової оцінки земельної ділянки є показники якості ґрунтів.

 

Останній раз ґрунтові обстеження в Україні завершилися чверть століття тому – в 1995 році. Вихідні дані були місцями неповними та потребували уточнення та доповнення. У кожному районі України були білі плями, загальна площа яких в масштабах країни склала близько 2 млн гектарів. В теорії, працювати над ліквідацією цих білих плям та уточненням інформації повинні були власники землі – і я зараз кажу не про громадян-власників ділянок (хоч і вони теж), а передусім – органи місцевого самоврядування, які більше всіх зацікавлені в коректній оцінці своїх земельних ресурсів, оскільки від цього залежить обсяг земельних платежів до місцевих бюджетів. Проблема була давно відома і визнавалася на всіх рівнях, але в абсолютній більшості випадків її вирішення впиралось в 5000 гривень – стільки в середньому вартує розробка технічної документації на земельну ділянку. За неможливістю іншого, земельний податок нараховувався в форматі до 5% від середньої НГО ріллі по області, – зазначив чиновник.

Він додав,що 7 лютого п. р. Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 105, якою погодив проведення загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення по всій території України.

За неповний рік було проведено повний комплекс робіт по оцінці, дані зведені в єдиний масив, написаний алгоритм, створений портал-дзеркало із можливістю онлайн-розрахунку НГО. В результаті у нас не залишилося жодної ділянки с.-г. призначення за межами населених пунктів, яка б не була прорахована на базі найновіших даних. Основний виконавець – Науково-дослідний та проектний інститут землеустрою, який провів повний комплекс робіт (принагідно дякую за якісну роботу), – написав Мартинюк.

І уточнив, як це працює і який ефект матиме для учасників земельних відносин:

Для громадян-власників землі, які здають ділянки в оренду, – можливість, спираючись на дані НГО, переконатись у справедливості орендної плати та за необхідності скоригувати її, орієнтуючись на показники земельних аукціонів по району. В середньому вони, нагадаю, завершуються із показником в 20%. Для орендарів – можливість чітко спрогнозувати свої орендні витрати в будь-якому куточку України та обсяг обов’язкових платежів. Для органів місцевого самоврядування – чітке уявлення про оцінку земельних ресурсів та можливість чітко прорахувати надходження до бюджетів, запровадження планування. Також ми очікуємо активізації земельних аукціонів (зокрема і в електронному форматі), значна частина яких зараз просто не може відбутись, якщо місцева райрада не затверджує НГО на лоти.

Також Мартинюк додав:

Постраждалі? Так, є і такі. Це ті, хто штучно занизили оцінку своєї ділянки, щоб мінімізувати базу для оподаткування. Наприклад, ми зіткнулися із випадком, коли НГО ділянки в Київській області, що була оцінена в 466 тис. гривень, після перерахунку склала біля 1,04 млн гривень – тобто в 2,2 разу більше. Почали розбиратись і виявили, що від початку на ділянці був вказаний ґрунт із параметром 211г (майже пустеля), а по факту – 53г, що є особливо цінними ґрунтами. Щодо більшості ділянок, оцінка по яких проводилася відносно недавно і де не було свідомих викривлень, результат після перерахунку відрізняється в межах 10% від поточного показника.

Він назава портал «дзеркалом системи, яка дозволяє прорахувати НГО на будь-якій ділянці в Україні».

Він має функцію зворотного зв’язку, скориставшись якою ви можете надати розробникам свої зауваження та пропозиції до його роботи. Тож будемо вдячні за фідбек, – додав Мартинюк.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 березня 2019
Держгеокадастр опублікував інформацію про нормативну грошову оцінку земель
Держгеокадастр опублікував інформацію про нормативну грошову оцінку земель. Про це повідомляє прес-служба відомства. Нагадаємо, що  1 січня...
29 жовтня 2018
За останні роки проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів скоротилося у 8 разів
За останні кілька років темпи проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів скоротилися приблизно в 8 разів. Про це на сторінці у...
16 липня 2018
17 липня починає діяти новий порядок грошової оцінки землі, – ДФСУ
17 липня 2018 року в Україні по-новому здійснюватиметься нормативна оцінка землі. Про це повідомляє сайт Державної фіскальної служби України. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...