У 2019 році прогнозується подальше уповільнення інвестиційної активності у сільському господарстві
У 2019 році прогнозується подальше уповільнення інвестиційної активності у сільському господарстві

За даними Державної служби статистики України, капітальні інвестиції у сільське, лісове і рибне господарство у січні-вересні 2018 року склали 45289,5 млн грн. Тобто обсяги капіталовкладень у цей сектор економіки збільшилися проти відповідного періоду 2017 року лише на 7,7%. Про це проінформував провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль.

Нагадаємо, окупність інвестицій в український агросектор становить 3,4 роки.

За його словами, 2018 року порівняно з попереднім роком темп зростання капітальних інвестицій в аграрний сектор економіки значно уповільнився. При цьому загалом по державі частка аграрного виробництва у вкладеннях за 9 місяців цього року теж зменшилася (-2,4%) порівняно з показниками трьох кварталів минулого року – до 13,4%.

На розвиток сільського господарства, мисливства та надання пов’язаних із ними послуг спрямовано 98,5% капітальних інвестицій в аграрний сектор економіки держави. При цьому вкладення у лісове господарство порівняно з січнем-вереснем 2017 року зросли на 38,5%, а в рибне господарство – на 5,4%.

Капітальні інвестиції у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів у січні-вересні 2018 року склали 14691,1 млн грн. Темп їх приросту був вищим, ніж у сільському господарстві – 12,6%.

Незважаючи на уповільнення темпів зростання вкладень капіталу в сільське господарство воно залишається пріоритетним для інвесторів. З розрахунку на 1 грн капітальних інвестицій у харчову промисловість вкладення у сільське господарство становлять 3,08 грн. Хоча значення цього показника є дещо меншим порівняно з відповідним періодом минулого року – 3,17 грн, воно свідчить про пік фази інвестиційної пріоритетності сільського господарства, - підкреслив науковець.

Враховуючи тенденції в інвестиційних процесах в агропродовольчій сфері за січень-вересень цього року, слід очікувати, що темпи зростання капітальних інвестицій у сільське господарство до кінця 2018 року залишатимуться уповільненими, зазначив Микола Кісіль.

На його думку, інвестиційну діяльність в аграрному секторі економіки стримують уповільнення темпів зростання обороту роздрібної торгівлі внутрішнього попиту – з 9,6% за січень до 5,4% за січень-жовтень 2018 року, а також низка чинників зовнішнього характеру.

З огляду на закладене в новий бюджет скорочення обсягів державної підтримки у 2019 році слід очікувати на подальше уповільнення інвестиційної активності в сільському господарстві. А це зумовлюватиме негативний вплив на приріст валового внутрішнього продукту, оскільки між показниками капітальних інвестицій на 1 га сільгоспугідь і валового регіонального продукту існує взаємозв’язок − коефіцієнт регресії становить 0,6, пояснив вчений. Тому необхідні додаткові заходи щодо активізації інвестиційної активності в сільському господарстві та інших сегментах аграрної економіки, здійснення яких в умовах посилення військових та інших загроз досить проблематично, - підсумував Микола Кісіль.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 грудня 2018
У сільській місцевості – демографічна криза
Тенденція скорочення сільського населення, яка зберігається протягом останніх років, загрожує демографічною кризою. Про це пишуть науковці на...
20 грудня 2018
Названо обсяг інвестицій в АПК у 2018 році – Ковальова
За 11 місяців 2018 року в АПК  України було інвестовано понад 60 млрд грн. Про це повідомила заступник міністра аграрної політики і...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...