Окупність інвестицій в український агросектор становить 3,4 року
Окупність інвестицій в український агросектор становить 3,4 року

Інвестиції в аграрний сектор нині окуповуються доволі швидко – за 3,4 року. Навіть в умовах війни, економічної нестабільності й інших негативних чинників обсяги капітальних інвестицій в аграрну сферу за 2015-2017 роки, порівняно з 2014 роком, зросли на 81%. Про це повідомив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Кісіль.

Нагадаємо, в Україні збільшилася кількість виробників органічної сільськогосподарської продукції.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у період 2015-2017 років 1 грн інвестицій в основний і оборотний капітал аграрних підприємств принесла на рік в середньому 0,295 грн приросту прибутку до оподаткування. 

У 2018 році високі темпи приросту капітальних інвестицій знизилися. Це пояснюється тим, що в умовах підвищених ризиків національні інвестори надають перевагу коротким інвестиціям у приріст оборотного капіталу, які більші за капітальні. Їхній розмір з розрахунку на 1 грн капітальних інвестицій за останні три роки складає 2,64 грн. 

Короткі інвестиції дають швидкий ефект, але не створюють бази для майбутнього розвитку, що є значною проблемою стратегічного характеру, застеріг Микола Кісіль.

Водночас уявлення іноземних інвесторів щодо окупності вкладень їхнього капіталу в аграрному секторі України є здебільшого песимістичними. Невипадково накопичений у виробництво продукції сільського лісового і рибного господарства капітал нерезидентів на кінець 2017 року становив лише $621,2 млн, з яких 43% надійшли з офшорів.

Інвесторам слід розуміти, що вкладання капіталу в аграрні проекти нині й надалі є вигідною справою, зауважив експерт. У перспективі їх доцільно поєднувати з інвестиціями у перероблення аграрної продукції. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 грудня 2018
Україна залучить $1 млрд іноземних інвестицій під гарантію Світового банку
Міністерство фінансів України планує використовувати фінансову гарантію Світового банку, щоб залучити на зовнішньому ринку $ 1 млрд. Про це заявила...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...