Експерти озвучили економічні сценарії для малого та великого бізнесу в умовах воєнного стану
Експерти озвучили економічні сценарії для малого та великого бізнесу в умовах воєнного стану

Як заявив заступник голови Стратегічної групи радників з підтримки реформ Національної Ради реформ Павло Кухта, введення воєнного стану на 30 днів – це рішення керівництва держави, яке не несе особливої загрози для бізнесу і скоро буде скасоване.

«Я думаю, що ми не повинні перебільшувати значення воєнного стану на 30 днів у 10 областях, який на даному етапі не передбачає ні будь-якої масштабної мобілізації, ні якихось повинностей, ні націоналізації», – зазначив Кухта.

Читайте до теми: Хроніка впровадження воєнного стану та наслідки для АПК (оновлюється)

Про це він заявив під час проведення Дискусійного клубу «ДС», який проходив в Києві 27 листопада поточного року.

З думкою Кухти погодився експерт Реанімаційного пакету реформ Ілля Несходовський, але висловився він більш категорично:

Думаю, що влада зробила дурість і через 30 днів вона це зрозуміє. Попри ті повноваження, які їй були надані, і їхні можливості, швидше за все вони використовують їх у якихось дрібних речах. Через 30 днів вони в принципі зрозуміють, що все, далі вже не варто продовжувати», – заявив Ілля Несходовський.

Читайте до теми: У Мінагрополітики назвали 7 основних ризиків від воєнного стану для АПК

У свою чергу, розглядаючи загрози від блокування РФ вільного судноплавства поблизу Керченської протоки та можливі наслідки для експортної торгівлі України, головний виконавчий директор Української федерації страхування Галина Третьякова заявила, що, в принципі, великому бізнесу буде легше витримати додаткові складнощі, пов’язані зі змінами логістичних маршрутів, ніж дрібному чи середньому. Але варто розглядати кожний випадок в індивідуальному порядку.

Як пояснила Галина Третьякова, в цьому питанні багато чого залежить від держави, яка має потурбуватися про належне забезпечення бізнесу транспортними ресурсами. Передусім йдеться про залізничне сполучення. Такж вона підкреслила, що розподіл на великий і середній бізнес у нас досить умовний: «€2 млн – це малий бізнес і до 50 найманих працівників. Середній – до €50 млн і 250 найманих працівників. Великий бізнес краще організований, має краще лобі, і тому створює собі середовище, де йому комфортніше, а середній і малий бізнес не здатний створити собі таке лобі».

Боротьба між великим і маленьким бізнесом розгортається на тлі невеликих ресурсів в публічних фінансах – це кредити й відсотки на погашення, це відсотки, це мито, це держзакупівлі, субсидії (наприклад, сільськогосподарські корпорації). Але головна боротьба йде в двох секторах: технології та доступ до капіталу. Для великого бізнесу витягувати економіку країни в цілому буде легше та швидше», – заявила Галина Третьякова.

Нагадаємо, станом на 26 листопада поточного року з Чорного моря до Азовського за останні два дні силами Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ не пропущено жодного судна, яке направляється до українських портів (Маріуполь/Бердянськ). А з Азовського моря було пропущено всього 2 кораблі. За весь період «азовської блокади» з квітня по листопад 2018 року було зафіксовано вже 727 випадків створення перешкод вільному судноплавству в Керченській протоці та Азовському морі діями РФ. Про це повідомляє на своїй сторінці у ФБ Моніторингова група «Майдану закордонних справ», «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та BlackSeaNews.

Як повідомляє моніторингова група, 26.11.2018 року на якірній стоянці в Азовському морі перед Керченській протокою (на виході з Азовського моря) знаходиться 9 судів. З них три належать компаніям ЄС (2 – Німеччина, 1 – Греція), 5 –Туреччини, 1 – Ліван. З них 4 судна прямують в порти країн ЄС (Греція, Румунія, Італія, Іспанія).

На якірній стоянці в Керченській протоці на вході в Азовське море очікують дозволу на прохід до Маріуполя / Бердянськ 18 суден.

З цих 18 суден: 5 європейських (власник або прапор), турецьких – 7, Ліван – 5.

З Чорного моря в Азовське за ці два дні не пропущено жодного судна напрямком Маріуполь / Бердянськ.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 грудня 2018
Заборона полювання на кабанів через військовий стан може спричинити спалахи АЧС – експерт
Заборона полювати на кабанів через військовий стан у 10 областях України може спричинити спалахи АЧС. Про це у коментарі УНН висловив експерт,...
10 грудня 2018
Українські аграрні асоціації підписали меморандум про співпрацю з проектом DPL
7 грудня відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Всеукраїнською Асоціацією Пайовиків, Селянською Партією України та проектом Digital Pulse...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...