У 2018 році експорт м’ясопродукції збільшився на 21% через зростання зарубіжних поставок – Микола Пугачов
У 2018 році експорт м’ясопродукції збільшився на 21% через зростання зарубіжних поставок – Микола Пугачов

У січні-вересні 2018 року експорт продукції м’ясної групи збільшився проти відповідного періоду 2017 року з $397 млн США до $479 млн – майже на 21%. Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, повідомляє сайт інституту.

Нагадаємо, що за даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2018 року залишився майже на рівні торішніх показників за відповідний період і склав близько $13 млрд.

За його словами, позитивні зрушення в експорті м’яса та субпродуктів пояснюються двома чинниками.

«По-перше, дається взнаки триваюча широка географічна диверсифікація та закріплення на нових ринках збуту після втрати російського. Якщо ще у 2015 році позиції основного імпортера українського м’яса та субпродуктів утримувала Росія, то з 2017 року переважають поставки на ринки країн Європи та Азії», – пояснив експерт.

За дев’ять місяців 2018 року найбільше продукції цієї групи – 19,4% – закупили Нідерланди, які торік вперше очолили рейтинг імпортерів вітчизняного м’яса.

Значно менші закупки здійснюють Словаччина (9,9%), Білорусь (7,8%), Ірак (7,7%), Саудівська Аравія (6,4%), Азербайджан (5,6%), Німеччина (5,5%) та Гонконг (4,0%).

Загалом у названі країни експортується 2/3 м’ясопродукції у грошовому обсязі, поінформував науковець.

Другим чинником, який впливає на збільшення експорту агропродукції цієї групи є зростання вартості та обсягів поставок на зарубіжні ринки м’яса птиці, зазначив він. Ця тенденція позначилася ще торік і зберігається досі.

За січень-вересень 2018 року вартість експорту м’яса птиці збільшилася проти минулорічних показників за відповідний період на 29% – з $295 млн до $381 млн при зростанні обсягів експорту цього виду м’ясної продукції з 212 тис. т до 244 тис. т.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, за результатами року обсяги експорту м’яса та субпродуктів, найімовірніше, знову перевищать 300 тис. т, - підсумував Микола Пугачов.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 листопада 2018
В Україні розробляють систему контролю за використанням антибіотиків у тваринництві
Міністерство аграрної політики і продовольства України розробляє систему нагляду і контролю використання антибіотиків у тваринництві.  Про це...
20 листопада 2018
Відгодівля бичків на експорт – найприбутковіший напрям тваринництва, – Ярмак
Сьогодні в агровиробництві найприбутковіший напрям – відгодівля бичків для подальшого експорту охолодженої яловичини. Про це телеканалу...
30 жовтня 2018
Україна потрапила у ТОП-3 світових експортерів м'яса птиці до країн ЄС
За вісім місяців поточного року Україна експортувала 85,4 тис. т м'яса птиці до країн ЄС. Про це передає УНН з посиланням на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...