Україна зменшила експорт яблук через критично низькі ціни на них
Україна зменшила експорт яблук через критично низькі ціни на них

Україна в жовтні скоротила експорт промислових органічних яблук на 42% порівняно з жовтнем минулого року – до 2,2 тисячі тонн через перевиробництво та критично низькі ціни на продукцію. Про це повідомила прес-служба Української плодоовочевої асоціації.

Нагадаємо, Україна – лідер в регіоні за темпами падіння цін на яблука.

За жовтень 2018 року з України було експортовано всього 2,2 тисячі тонн яблук, або на 42% менше, ніж у тому ж місяці 2017 року. Таким чином, експорт яблук за перші чотири місяці поточного сезону становив лише 7,6 тисячі тонн і вже був нижчим, ніж минулорічний за цей же період на 7%. Якщо ж врахувати, що досить значна частина експорту яблука припала на промислове органічне яблуко для переробки, то ситуація і зовсім виглядає критичною, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що перевиробництво промислових яблук в цьому році оцінюється в 150-200 тисяч тонн, і в умовах критичних цін на них експорт цієї продукції продовжує падати, в порівнянні з торішніми показниками.

Водночас керівник проекту розвитку українського експорту та економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак зазначив, що така ситуація є наслідком застосування виробниками застарілих технологій вирощування яблук.

Навіть в 2018 році багато виробників могли адаптувати технології для вирощування яблука, яке б могло "допливти" в Азію, але не зробили цього в надії, що якось воно само продасться. Крім застарілих сортів і технологій, великою проблемою українських садівників є також величезна взаємна недовіра, що призводить до відсутності кооперації між ними, нерозуміння важливості інвестицій в маркетинг, а також в системний експорт продукції, - підкреслив Ярмак.

У прес-службі асоціації додали, що на сьогодні невеликі українські господарства не можуть продати яблука хорошої якості і перспективних сортів навіть по 2,5 гривні/кг (менше 10 центів/кг), тоді як виробники, які інвестували в маркетинг і технології, можуть отримати ціну за продукцію у 5-6 разів вище.

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 листопада 2018
Ціни на українські яблука почали зростати
В Україні ціни на яблука знову зросли – на 4%, в цілому ж за три тижні зростання ціни становить 6%. Про це повідомляють аналітики...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...