В Україні створять реєстр аграріїв-одноосібників для надання їм  держпідтримки – Мінагрополітики
В Україні створять реєстр аграріїв-одноосібників для надання їм держпідтримки – Мінагрополітики

В Україні планується створити реєстр фермерів, який дасть змогу надавати державну підтримку аграріям-одноосібникам у рамках програм держпідтримки АПК. Про це  заявив керівник Українського державного фонду підтримки фермерських господарств Міністерства аграрної політики та продовольства Юрій Апальков, повідомляє «Інтерфакс».

Нагадаємо, що менше 10% дотацій отримав агросектор за 8 місяців із закладеної у бюджет держпідтримки на цей рік.

«Сьогодні готуються пропозиції щодо законопроекту, щоб в Україні з'явився державний аграрний реєстр. Сподіваємося, що ключове рішення з цього питання буде ухвалено ще цього року», – сказав він.

За словами Апалькова, селяни-одноосібники сьогодні не можуть скористатися програмою держпідтримки фермерів, оскільки більшість із них не зареєстровані як підприємці. Впровадження аграрного реєстру дасть змогу вирішити цю проблему й ефективніше використовувати «фермерський мільярд».

Апальков зазначив, що Укрдержфонд до кінця року очікує понад 2 тис. заявок за програмою підтримки новостворених фермерських господарств. За його словами, наступного року фонд має намір «сприяти спілкуванню фермерів і банків» у частині кредитування с/г виробників із компенсацією за рахунок держпідтримки.

Із двома банками - ПриватБанком і Укргазбанком - досягнуто попередньої домовленості по-новому підійти до програм. Ми сподіваємося, що наступного року буде зовсім інша картина за програмою кредитування і співпраці з українськими банками, - зазначив він.

Заступник міністра аграрної політики Віктор Шеремета додав, що коло банків, через які фермери зможуть отримати кредити з держпідтримкою, буде значно розширено.

Раніше працювали лише чотири банки з державною часткою. Сьогодні постанова №911 розширює коло до тих банків, які взагалі працюють в Україні з державними коштами, а їх понад 30. Це дає більше можливостей для фермерів, - пояснив він.

Крім того, за словами Апалькова, Укрдержфонд запустить проект «бізнес-інкубатор», який передбачає консультації для фермерів у режимі онлайн, а також супровід фермерів протягом півроку після завершення проекту. Цей проект покликаний підвищити економічну та юридичну грамотність фермерів.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 березня 2020
Одноосібникам, які обробляють понад 2 га землі, до 1 травня слід подати декларації
Громадянам, які одноосібно обробляли у минулому році земельні ділянки понад 2 га землі, до 1 травня 2020 року  необхідно задекларувати доходи....
23 серпня 2019
Оприлюднено структуру особистих господарств України за 2019 рік
В Україні станом на початок 2019 року налічується близько 4 млн особистих селянських господарств. Скільки гектарів землі вони займають, яка їхня...
22 серпня 2019
Як відродити в Україні клас куркулів – справжніх господарів землі?
Ведучи мову про один із головних локомотивів економіки України – аграрний сектор, ніхто детально не аналізував: хто ж рухає цей локомотив?...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...