Відкриття ринку землі в Україні сприятиме щорічному зростанню ВВП на 1-1,5%
Відкриття ринку землі в Україні сприятиме щорічному зростанню ВВП на 1-1,5%

Скасування мораторію на продаж землі сприятиме щорічному зростанню валового внутрішнього продукту (ВВП) України на 1-1,5%. Таку думку висловив директор проекту Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносин в Україні Денис Нізалов під час відкритої дискусії Земля: за лаштунками мораторію, передає УНІАН.

Нагадаємо, Конституційний Суд не може зняти мораторій, бо це політичне рішення.

«Мораторій не землю був введений ще в 2001 і продовжувався багато разів. Фактично він обмежує права власників землі як приватних, так і місцевих громад на комунальну власність, державну власність на купівлю-продаж землі. За рахунок цього більше всього схильні до впливу землевласники. Крім обмеження прав, власники землі недоотримують орендну плату, яка б була більше в умовах вільного ринку землі. Власники землі не можуть купити землю, якщо вони хочуть розширити виробництво, продати землю, якщо вона не потрібна. Це особливо стосується тих, хто отримав її у спадок і не зацікавлений у сільськогосподарському виробництві», - зазначив Нізалов.

За словами експерта, територіальні громади також недоотримують орендну плату і податки за комунальні землі.

Якщо земля недооцінена, громади недоотримують надходження до бюджету і не мають достатньо коштів для підтримки соціальної галузі на селі, - сказав він.

Разом з тим, найзначніший ефект відкриття ринку землі вчинило би на економічний розвиток країни.

«Держава недоотримує також результати економічного розвитку, які могли б бути за умови зняття такого обмеження. За різними оцінками, зняття мораторію та впровадження вільного ринку землі за рахунок підвищення продуктивності та залучення інвестицій могли б додатково принести 1-1,5% ВВП на рік. Це більший ефект, ніж залучення іноземних кредитів від міжнародних організацій. Ми маємо власні ресурси, щоб прискорити економічне зростання», - підкреслив він.

Назілов також зазначив, що наслідком заборони на продаж землі є тіньовий ринок в сільському господарстві.

Для ринку сільськогосподарських земель тіньовий ринок - це дуже поширене явище, яке призводить до рейдерських захоплень і є джерелом корупції. І фактично тіньовий ринок - це фактор ризику для інвесторів і уповільнює інвестиції в сільськогосподарський сектор, - сказав експерт.

За його словами, мораторій та земельна реформа стосується прав на приватну власність близько 7 мільйонів осіб, які в ході приватизації отримали землю у приватну власність.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 грудня 2018
У цьому році частка АПК у ВВП України сягне 10,7%
У 2018 році частка агропромислового комплексу у ВВП України зросте на 0,5% і сягне 10,7%. Такий прогноз озвучили у Мінагрополітики, повідомляє...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...