Переробників звинуватили у змові щодо закупівельних цін на яблука
Переробників звинуватили у змові щодо закупівельних цін на яблука

Фермер Михайло Банарь з Чернівецької області викидає яблука в поле в якості добрива і звинувачує в змові переробників. Про це пише EastFruit.

Нагадаємо, фермери відмовляються від збору яблук через низькі ціни та засилля імпорту.

«На сьогоднішній день фактично я яблука не збираю. Реалізувати урожай в цьому році хоча б кудись я не зміг. Справа в тому, що ціна за кг становить 0,65 грн ($2,3 цента). Щоб здати за цією ціною, люди стоять в чергах цілу добу. Але не має ніякого сенсу реалізовувати продукцію за такими цінами. Адже 0,30 грн. потрібно витратити тільки на те, щоб підняти це яблуко з землі. Плюс транспортні витрати. Мені треба було звільнити візок, і я знайшов рішення», — коментує ситуацію фермер.

На його думкку, якби так робили всі, то ціна повернулася б до показників, на яких вона повинна бути. 

Зараз відбувається стовідсоткове штучне заниження ціни. Адже ціна на концентрат не впала. Так, є певне перевиробництво, але все одно ціна на сировину повинна бути обґрунтованою», — обурюється фермер.

Михайло Банарь додав, що у минулому році у нього зовсім не залишилося товарного яблука —  віддав все за ціною 5,8 грн/кг.

«З огляду на, що в цьому році піднявся курс долара, то 0,65 грн., М'яко кажучи, не є обґрунтованою ціною. Я бачу в цьому змову власників переробних заводів, які штучно створили цю ціну. У минулому році була навіть ціна 6,3 грн/кг. Її давали фірми, які скуповують яблуко, і власним транспортом відвозять на завод», — розповідає садівник.

За його ловами, на переробку здає, як правило, яблуко, яке впало з дерева, неякісне, дрібного калібру.

Решта яблук зберігаються нами в холодильнику, хоча зараз з цим сегментом також, відверто кажучи, не знаємо, що буде далі. Адже ціна переробки впливає на ціну свіжого яблука. Хоча ми бачимо, що ціна в супермаркетах становить 10-15 грн/кг. І коли приїжджає до нас покупець, то він каже, що, якщо ціна у переробників 0,65 коп., то я вам можу запропонувати 2 грн. Хоча собівартість яблука, зірваного з дерева, становить приблизно 3 грн/кг, без урахування витрат на зберігання», — зауважив фермер.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 листопада 2018
Україна – лідер в регіоні за темпами падіння цін на яблука, – аналітики
Україна очолила рейтинг країн за темпами падіння цін на яблука: за чотири з половиною тижні жовтня українське десертне яблуко втратило в ціні майже...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...