Держава має створити умови для ефективного використання держпідтримки фермерів
Держава має створити умови для ефективного використання держпідтримки фермерів

Держава має не лише виділяти кошти на підтримку аграріїв, а й створювати умови для їхнього ефективного використання. Про це на сторінці у Facebook заявив голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков.

Нагадаємо, аграрії назвали програму фермерського мільярда фікцією.

Цього року через складність процедури отримання дотацій використано лише 10% з виділених в бюджеті коштів на підтримку сільгоспвиробників.

«На жаль, допущені минулого року помилки перекочували й до бюджету на 2019 рік. Тому Рада Аграрного союзу України напрацювала низку пропозицій, які забезпечать спрощення процедур і зроблять державну підтримку більш доступною для фермерів», – зазначив Новиков.

Серед пропозицій:

  • Збільшення до 727 млн грн коштів за напрямом «Фінансова підтримка шляхом здешевлення кредитів» з обмеженням компенсації до 10 млн грн на одне господарство.
  • Запуск програми «Фінансова підтримка сільськогосподарських товаровиробників», яка фактично стане квазіакумуляцією ПДВ, виділивши на неї 2 млрд грн та відповідно змінивши Порядок використання виділених коштів.
  • Залучити до отримання дотацій виробників, які обробляють до 500 га,а також прив’язати розмір допомоги до суми виручки, що легалізує виробництво цієї категорії підприємств.
  • Розширити перелік вітчизняної техніки та обладнання, включивши в нього обладнання для відновлення внутрішньогосподарських мереж, меліорації, перевезення врожаю.
  • До 20% пом’якшити вимогу щодо ступеня локалізації виробництва тракторів, комбайнів та іншої сільгосптехніки.

Збільшити фінансування згаданих вище напрямів за рахунок скорочення видатків непопулярних програм, а також напрямів, які підтримують холдинги та інші великі господарства.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...