Вартість мінеральних добрив у 2019 році зросте на 15-20%
Вартість мінеральних добрив у 2019 році зросте на 15-20%

Експерти Інституту аграрної економіки оцінюють ситуацію із забезпеченням посівної добривами як тривожнішу, ніж у попередні роки: за таких темпів закупівель кожен 3-й гектар в Україні ризикує не отримати азотні добрива під час посівної під урожай 2019 року. Це може призвести до втрати 10% врожаю майбутнього року або 3,5-4 млрд грн доходу. Про це повідомляє Latifundist.com.

Нагадаємо, арешт майна Фірташа може вплинути на ситуацію на ринку добрив.

«Ситуація аномальна! Забезпеченість аграріїв добривами становить усього 65%. Це один із найнижчих показників в останні роки. Фермери вичікують вигідних цін, але це помилка!», – наголосив заступник директора Інституту аграрної економіки Віталій Саблук.

У минулому році забезпеченість також не була повною, лише 85%, але це було викликано об'єктивними обставинами. Українські заводи з виробництва мінеральних добрив простоювали кілька місяців через заборгованість перед "Нафтогазом", а коли запрацювали, то посівна вже йшла повним ходом. Дефіцит у деякій мірі було «згладжено» імпортом – зарубіжні виробники добрив скористалися ситуацією і наповнили ринок своєю продукцією, хоч і не завжди якісною.

Але зараз ситуація інша. Українські добрива є на складах, але фермери не поспішають їх купувати, відкладаючи купівлю до весни.

Дощі в кінці червня і в першій половині липня не дозволили аграріям отримати обсяги та якість ранніх зернових, продаж яких забезпечив би їх оперативними фінансами для збирання пізніх зернових, соняшнику та якісного посіву озимих. В першу чергу під «економію» потрапила закупівля добрив, активність на ринку значно знизилася. У відповідь виробники утримали ціни, не підняли їх у повній мірі слідом за курсом долара США та ціною газу, але це сформувало помилковий сигнал ринку: більшість аграріїв розраховує, що така ситуація збережеться і вирішили приберегти фінанси до весни, ближче до терміну посівної ярих культур. Та проблема в тому, що до весни з'явиться нова продукція, яка буде на 15-20% дорожчою. Тому навесні заощадити не вийде», – зазначає Віталій Саблук.

Щоб не погіршити майбутній фінансовий результат, експерти Інституту аграрної економіки радять фермерам: не варто розраховувати, що низькі ціни на добрива збережуться в зимові місяці, їх вигідніше купувати сьогодні. Тим більше, що в цьому році на ринку достатня пропозиція якісних добрив українських виробників і їх можна купити в розстрочку, через аграрні розписки або форвардні контракти.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...