Російські міндобрива знищують урожай – заява
Російські міндобрива знищують урожай – заява

Неякісні російські добрива залишили багатьох українських фермерів біля розбитого корита.Про це пише на своїй сторінці у facebook блогер Олександр Аронець.

Нагадаємо, що у Сумах на повну потужність запрацював виробник міндобрив.

«Урожайність впала до катастрофічного рівня. Фермери в розпачі, адже вони заборгували за цю посівну, і вже треба брати кредит на наступну. У причинах невдач фермери знайшли російський слід», – пише блогер.

За його словами, під імпортними марками добрив з Узбекистану, Казахстану, Болгарії та інших країн ховаються фактичні замовники – фірми в Росії. І тепер, вважає Аронець, Росія скористалася тим, що наші фермери не можуть дістати добрива українського виробництва.

Нібито через заборгованість українських виробників перед "Нафтогазом" деякі з них припинили свою роботу. Цим скористалося безліч імпортерів. Особливо російських міндобрив, тож вони великою хвилею їх до нас направили. Наш уряд вчинив правильно, заборонивши їх, але це не зупинило імпортерів", – заявив Олександр Аронець.

Блогер провів аналогію з подіями чотирирічної давності. Коли на початку війни з Росією виник рух «Не купуй російське», російські товари масово міняли етикетки, штрих-коди, де-факто будучи виробленими в Росії, а де-юре – в Європі.

Про цю проблему говорять і самі фермери, які серйозно постраждали від неякісних добрив:

Зіткнувся з такою проблемою – минулого року не вдалося закупити добрива наших виробників і довелося закупити імпортні. Потім з'ясував, що це, виявляється, російські, але під західними брендами. І до чого це все призвело? Неврожай. Людям треба за паї гроші виплачувати, кредити закривати. І що виходить, на сході йде війна, і там ми можемо утримати агресора. У них там не виходить, так вони вирішили зайти з тилу", – каже фермер Олег із Київської області.

Використання російських добрив, які заходять в Україну під маркуванням інших країн, підтверджує і фермерка Валентина з Житомира:

Так, купуємо російські. Українських на всіх не вистачило. Так, вони під забороною у нас, але ви ж знаєте, як це робиться: етикетки переклеїли, та й по всьому".

Олександр Аронець назвав цю ситуацію «елементом спланованої гібридної війни». Оскільки під загрозою опинився не тільки урожай фермерів, а й український чорнозем в цілому.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 грудня 2018
Гройсман пообіцяв розібратися із зупинкою імпорту міндобрив
Депутати звернулися до прем’є-міністра з проханням розібратися із зупинкою імпорту міндобрив, у свою чергу Володимир Гройсман заявив, що взяв...
8 листопада 2018
На Львівщині виробляють унікальні мінеральні добрива
На Львівщині працює завод, який виготовляє ефективні мінеральні добрива для кислих ґрунтів. Унікальність заводу в тому, що виробник тісно співпрацює...
22 серпня 2018
Аграрії забезпечені міндобривами наполовину
Сільгоспвиробники України забезпечені мінеральними добривами для проведення літньо-осінніх польових робіт на 48%. Про це повідомили в Інституті...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...