Агробізнес «з нуля» із замкнутим циклом виробництва обійдеться інвесторові у 70 млрд грн, – експерт
Агробізнес «з нуля» із замкнутим циклом виробництва обійдеться інвесторові у 70 млрд грн, – експерт

За розрахунками економічного експерта, кандидата економічних наук Павла Мороза, якщо уявити собі інвестора, який захоче створити «з нуля» потужний агробізнес із замкнутим циклом виробництва – від вирощування зерна до випуску готової продукції – йому знадобиться близько 70 млрд грн інвестицій і 10 тис. нових робочих місць, пише УНН.

Нагадаємо, під час круглого столу, який відбувся у Києві в жовтні поточного року, народні депутати, профільні фахівці та експерти в галузі АПК дійшли висновку, що ключова ставка бюджетної підтримки на 2019 рік має бути сконцентрована на виробництві продукції з високою доданою вартістю та виведенню бізнесу з тіні.

Потрібно не тільки змінити прерогативи виділення коштів: перенаправити дотування бізнесу з ресурсного виробництва на підприємства, які дають високу додану вартість, а й зробити необхідні кроки щодо виведення бізнесу з тіні. Програма держпідтримки мусить надаватися «білому», прозорому та чесному бізнесу, який має зареєстровані активи і платить офіційну зарплату, податки. Давати комусь іншому підримку за кошти платників податків – нелогічно», – заявив народний депутат Олександр Бакуменко.

Як стверджує Павло Мороз, сьогодні додана вартість – найкращий індикатор національної економіки. Що вища додана вартість готової продукції країни, то вищі темпи її економічного зростання.

До кризи 2013-2014 років розвиток АПК вимірювали обсягами зібраного врожаю й експортованого зерна. Але це вчорашній день, сьогодні перед країною стоїть інше завдання – підняти виробничу переробку національними виробниками.

Скажімо, для виробництва 1,6 млн т комбікорму необхідно переробити 1 млн т зерна, а це вже інвестиції в виробничі потужності та створення додаткових 1,5 тис. робочих місць, які забезпечують доходи в бюджет країни у вигляді податків. Одне таке виробництво здатне генерувати до 11 млрд грн ВВП.

Якщо продовжити цей же виробничий ланцюжок, то 1,6 млн т комбікорму необхідно для виробництва 460 тис. т м'яса. Знову ж таки, без інвестицій у виробництво і створення додаткових 15 тис. робочих місць не обійтися. Це ще 40 млрд грн ВВП за рахунок сплати податків.

Читайте до теми: Мінагро провалило агроекспортну стратегію для малого та середнього бізнесу. Причини й наслідки

Знаючи ці базові цифри виробничих ланцюжків, можна легко порахувати збитки країни від експорту переважно зерна, тобто сировинної продукції сільського господарства. А за даними державної статистики, за 8 місяців 2018 року біля 77% українського аграрного експорту становить сировина.

Щорічний врожай України – в середньому 60 млн тонн зерна, з яких 40 млн тонн іде на експорт у вигляді сировини. Іншими словами, ми втрачаємо можливість працевлаштовувати по 26,6 тис. людей на рік і недоотримуємо 4,8 трлн грн ВВП.

Для порівняння, ВВП України у 2017 році склав 3 трлн грн, а доходи бюджету всіх рівнів (державного і місцевих бюджетів) – усього 1 трлн грн. Звідси й усі витікаючі загальнонаціональні проблеми держави, зокрема трудова міграція.

Найвища додана вартість генерується на безвідходному виробництві. Це інвестиції в переробку виробничих відходів і генерація альтернативних джерел енергії.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...