Близько 6,5 тис. українців після смерті віддали безкоштовно державі землю
Близько 6,5 тис. українців після смерті віддали безкоштовно державі землю

Після смерті близько 6,5 тис. землевласників держава отримала безкоштовно у свою власність земельні ділянки загальною площею 25 тис. га, на які не знайшлося спадкоємців. Про це свідчать дані Моніторингу земельних відносин, який напередодні був презентований у Світовому банку, передає Економічна правда.

Нагадаємо, відкриття ринку землі знизить макроекономічні ризики та покращить інвестиційний клімат.

За даними Моніторингу, у 2017 році в Україні нараховувалося 6,537 тис. земельних ділянок загальною площею 25,072 тис. га, які визнані відумерлою спадщиною. Тобто, спадкоємці не заявили про свої права і ці землі де-юре перейшли у розпорядження місцевих органів влади за рішенням суду.

Також землевласники за життя не змогли продати землю — як відомо, в Україні досі діє мораторій на продаж землі.

Зокрема, найбільшу кількість таких ділянок — 998 — було зафіксовано в Сумській області. За площею лідирує Кіровоградська область — тут 2,669 тис. га земель були визнані відумерлою спадщиною.

Менше відумерлої спадщини в західних областях — в Чернівецькій — 8 га, Івано-Франківській — 26 га, Львівській — 35 га та Рівненській областях — 72 га.

Проте, йдеться про офіційну статистику, надану для Моніторингу Держгеокадастром. За даними ЕП, де-факто землі відумерлої спадщини можуть сягати 2 млн га землі.

Так, на даний момент близько 2 млн га землі, власники яких померли, не мають юридичного статусу та обробляються нелегально. Для визнання цих земель відумерлою спадщиною органи місцевої влади повинні звернутися до суду, і лише за рішенням суду ці землі передаються в управління місцевим органам влади.

Поки ситуацію юридично не розв’язано, орендарі таку землю продовжують обробляти, а коли завершується дія договору — відповідно до стандартних прикінцевих положень — він автоматично продовжується, якщо власник за 6 місяців до дати завершення не сповістив про інше.

Водночас невідомо, перераховують орендарі орендну плату спадкоємцям власника, чи ні.

Раніше Президент Петро Порошенко заявляв, що мораторій на землю не вписується в європейську систему України.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 листопада 2018
Маркування української продукції латиницею перенесуть на 2021 рік – МЕРТ
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) планує перенести з 1 січня 2019 року на 1 січня 2021 року запровадження міжнародних норм...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...