Скільки земель отримають в розпорядження громади після прийняття Закону України 2194?
Олександр Гнітецький експерт із земельних питань

Громади отримають в межах 5,69 млн га землі в розпорядження  після прийняття Закону України 2194, а не 10,4 млн га.

Стаття 14 Конституції України визначає, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Виникає логічне запитання: «Як можна охороняти щось, не розуміючи що і де саме охороняєш?». Здається ж логічним, що для охорони необхідно спочатку ідентифікувати об’єкти цієї охорони.

Епопея з розглядом проєкту закону 2194, яким передбачається передати право розпорядження сільськогосподарськими землями продовжується. Є розумний дедлайн – 1 липня 2021 року – коли запрацює ринок земель, до цього часу, на мою думку, закон врешті решт розглянуть.

Але цікавим залишається запитання – чи буде ще чим розпоряджатися громадам? Чи залишиться вільні землі?

Оптимісти, які не є близькими до «земельної теми», в тому числі й окремі народні депутати, оперують цифрою 10,4 млн га отримують в розпорядження громади. Нумо прогляньмо графіку, з інтерв’ю Романа Лещенка (ще очільника Держгеокадастру) від 20 жовтня 2020 року.

Отже, з 10,4 млн га вже передали 1,7, потім ще 2,3 вже у 2020 році (на Урядовому порталі міститься інформація що передали 2 млн, в самій статті зазначено що вже понад 2 млн) – залишається 6,4 млн га сільськогосподарських земель.

Вже не 10,4 млн га. Йдемо далі: 0,75 млн га у державних підприємств та Національної академії аграрних наук України.

В проєкті закону до повторного другого читання міститься таке:

24.З дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель:

що використовуються органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями на праві постійного користування (у тому числі земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств, та земель водного фонду, що перебувають у постійному користуванні державних водогосподарських підприємств, установ, організацій, Національної академії наук України, національних галузевих академій наук)».

Отже, залишається 5,65 млн га. 

З цих 5,65 млн га – 5 млн га є предметом аудиту, є великі сумніви, чи вони ще в державній власності.

Залишилося 0,65 млн га земель. Але в інфографіці вказано, що 0,69 млн га було передано в приватну власність з 2013 року. Таким чином, маємо 5 млн га переданих до 2013 року, які потребують аудиту та 0,69 млн га переданих після 2013 року (де потрібно проводити аудит щодо повторної приватизації одними особами). В інтерв’ю Роман Лещенко зазначив, що в державні власності не 10,4 млн га, а лише 0,75 млн га. Звідки такі відомості – певне це перші результати аудитів.

На завершення:

Про недосконалість форми 6-зем, яка діяла до 01.01.2016 року, за допомогою якою і здійснювався облік усіх земель, не писав лише лінивий. Правдивість даних, що вона містила – під великим питанням. Але скасувавши погане – хорошого, або кращого, не з’явилося.

Зазначати, що відомості ДЗК і є обліком можна було б, якби за допомогою Публічної кадастрової карти можна було б здійснювати вибірки по ділянкам. Простою мовою, наявна взаємодія не дозволяє оперувати відомостями ДЗК для статистичних потреб.

Що маємо в залишку – ніхто не знає скільки у держави земель, які мають перейти громадам. Національне багатство, що за Конституцією перебуває під особливою охороною, десь є, але невідомо скільки та де саме.

Метою статті було визначити, яка ж площа земель реально перейде в розпорядження на місця. Але для цього, варто ще врахувати, що останні роки діяльність Держгеокадастру сильно активізувалася щодо безкоштовної приватизації.

Як приклад, по Вінницькій області можна побачити, що в 2019 році було передано стільки ж земель як за 2015-2018 роки разом.

Тому поки закон буде прийнятий – невідомо скільки ще земель знайдуть своїх щасливих приватних власників.

На завершення можна сказати, що громадам варто розраховувати не на 10,4 млн га земель, а на ± 5,69 млн га. З наявної інформації можна визначити лише верхню межу очікувань. А вже реальні площі дізнаємося або за результатами аудиту, або за результатами розпорядження. Адже під час розпорядження формуватимуться ділянки з визначеними площами, що дасть змогу зрозуміти, скільки ж таких земель в громаді. Підсумувавши такі відомості по усім громадам – отримаємо результати. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 квітня 2021
Стефанчук розповів, на якому етапі розгляд земельних законопроектів №2194 та 2195
Верховна Рада робить все для того, аби два останні законопроєкти (№2194 та 2195) для відкриття ринку землі були прийняті. Зрозуміло, що вони...
25 березня 2021
Земельна реформа: озвучено міфи законопроєкту 2194 щодо відкриття ринку для іноземців
Питання доступу іноземців на ринок землі вкрай політизоване, адже цим питанням дуже легко спекулювати і грати на почуттях громадян України. Про це,...
24 березня 2021
13 міфів про земельну дерегуляцію і законопроєкт №2194
Професор Київської школи економіки Олег Нів'євський розповів про найпоширеніші міфі, якими противники законопроєкту 2194 про дерегуляцію у сфері...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...