Чи зобов’язаний власник земельної ділянки дбати про якість грунту
Чи зобов’язаний власник земельної ділянки дбати про якість грунту

Власники і землекористувачі, в тому числі орендарі, земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов'язані здійснювати ряд кроків.

Серед іншого такі:

  • проводити на земельних ділянках господарську діяльність способами, які не завдають шкідливого впливу на стан земель та родючість ґрунтів;
  • підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі;
  •  здійснювати заходи, які зменшують негативний вплив на ґрунти, запобігають безповоротній втраті гумусу, поживних елементів тощо;
  •  дотримуватися нормативів при здійсненні протиерозійних, агротехнічних, агрохімічних, меліоративних та інших заходів, пов'язаних з охороною земель, збереженням і підвищенням родючості ґрунтів; здійснювати заходи щодо охорони родючості ґрунтів, передбачені ЗУ «Про охорону земель» та іншими нормативно-правовими актами України.

 Використання земельних ділянок способами, що призводять до погіршення їх якості, забороняється.

Читати до теми: Карта ґрунтів України

Як виглядає все в ідеалі.

ЗУ «Про охорону земель» визначає, що з метою здійснення контролю за динамікою родючості ґрунтів систематично проводиться їх агрохімічне обстеження, видаються агрохімічні паспорти, в яких фіксуються початкові та поточні рівні забезпечення поживними речовинами ґрунтів і рівні їх забруднення.

Згідно з пунктами 1.3, 1.4 Порядку ведення агрохімічного паспорта поля, земельної ділянки, затвердженого наказом Мінагрополітики від 11.10.2011 № 536, агрохімічний паспорт поля, земельної ділянки є результатом агрохімічної паспортизації всіх земель сільськогосподарського призначення, яка проводиться з метою державного контролю за зміною показників родючості, забруднення ґрунтів токсичними речовинами і радіонуклідами, раціонального використання земель сільськогосподарського призначення. 

Об`єктами агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення є: рілля, у тому числі зрошувана, осушена; сіножаті і пасовища; багаторічні насадження.

Пунктом 3.5. Порядку визначено, що наявність агрохімічного паспорта поля, земельної ділянки є обов'язковою при передачі земельних ділянок у власність, користування, наданні дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельної ділянки, консервації та рекультивації земель і в інших випадках, передбачених законодавством.

При цьому, Верховним судом, при дослідженні матеріалів у справі № 287/587/16-ц, зазначено що оскільки порядок набуття у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, визначені статтями 116, 118, 122 ЗК України, статтею 50 ЗУ «Про землеустрій», не встановлює вимоги щодо надання агрохімічного паспорта земельної ділянки, то агрохімічна паспортизація земельних ділянок не покладається на громадянина, зацікавленого у приватизації земельної ділянки, а є складовою моніторингу ґрунтів на землях сільськогосподарського призначення, який здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

 В Типовому договорі оренди землі, змінами в липні 2020 році, виноски до Типового договору викладені в такій редакції:

  1. у разі оренди земельної ділянки (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення (сільськогосподарських угідь) державної та/або комунальної власності у пункті 7 «Інші особливості об’єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини» договору зазначаються дані агрохімічного паспорта земельної ділянки (земельних ділянок).
  2. у разі оренди земельної ділянки (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення (сільськогосподарських угідь) приватної власності рекомендується у пункті 7 «Інші особливості об’єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини» договору зазначати дані агрохімічного паспорта земельної ділянки (земельних ділянок).
  3.  у разі передачі в оренду земельної ділянки (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення державної та/або комунальної власності(сільськогосподарські угіддя) включається право орендодавця вимагати відповідно до законодавства від орендаря збереження родючості ґрунтів шляхом проведення не рідше ніж один раз на три роки перевірки стану орендованої земельної ділянки (орендованих земельних ділянок) щодо відповідності показникам агрохімічного паспорта земельної ділянки.

 То ж, власники землі насамперед мають бути зацікавлені у збереженні якісних властивостей грунту своїх земельних ділянок, що передають в оренду для ведення товарного сільскогосподарського виробництва, та передбачати умовами договору необхідність здійснення обов’язкової агрохімпаспортизації у визначені строки.

Дбайте про свою землю! Відносьтесь з усією відповідальністю до укладення договорів оренди та звертайтесь, у разі необхідності до фахівців Земельного фонду для аналізу як діючих договорів оренди землі так і їх проектів, задля забезпечення як своїх обов’язків власника так і збереження в належному стані своєї земельної ділянки.

Підготувала Оксана Яковенко фахівець з питань землеустрою та права 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 грудня 2020
Національна програма відродження родючості грунтів України – деталі
Запропоновано набір заходів для відродження родючостіукраїнських грунтів, використання органічних добрив та виробництва органічної продукції. Про це...
7 грудня 2020
В Україні хочуть створити системи моніторингу стану ґрунтів
В Україні важливо сформувати системи моніторингу стану ґрунтових ресурсів та їх гармонізації зі світовими стандартами. Про це заявив Тарас Висоцький,...
27 серпня 2020
МХП та «Органічна Україна» підписали меморандум про співпрацю з відновлення ґрунтів та органічне виробництво
Агрохолдинг МХП та громадська спілка «Органічна Україна» підписали «Меморандум про взаєморозуміння та стратегічне партнерство щодо...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...