Чим закінчиться відставка Смолія з посади голови НБУ: інфляція, дефолт чи завищений курс долара
Чим закінчиться відставка Смолія з посади голови НБУ: інфляція, дефолт чи завищений курс долара

Вчора, 1 липня, голова Національного банку України Яків Смолій написав і подав президентові України заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням. Володимир Зеленський довго не вагався і вніс відповідну постанову на розгляд Верховної Ради. Учасники ринку, банкіри та економісти вважають, що заява про відставку голови НБУ точно свідчить про кінець стабільності, а от наслідки цього називають різні. То чим закінчиться відставка Смолія — інфляцією, дефолтом чи підвищенням курсу долара? AgroPolit.com зібрав думки експертів з цього приводу.

Негативно на відставку Якова Смолія відреагували посли країн «Великої сімки». На їхню думку, незалежність Нацбанку є фундаментальним досягненням для України. Саме це сприяло зростанню та врятувало збанкрутілий банківський сектор. Посли закликали не підривати цю інституцію, оскільки це ставить під загрозу проведення та підтримку реформ в Україні. 

У Міжнародному валютному фонді вважають, що Україна повинна зберегти незалежність центрального банку. Там заявили, що країна домоглася істотних успіхів у досягненні стабільності цін і це говорить про те, що незалежний центральний банк є ключовим елементом сучасної макроекономічної політики.

Ось чому незалежність НБУ знаходиться в центрі програми для України, підтримуваної Фондом, і чому вона повинна підтримуватися при новому голові», — повідомляє МВФ. 

У свою чергу п'ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко закликав президента Володимира Зеленського відкликати заяву про звільнення голови Нацбанку Якова Смолія та повернути її без розгляду.

Він вважає, що рішення про звільнення Смолія негативно вплине на відносини України з міжнародними партнерами.

Дуже непокоїть момент, коли це сталось, вимога до Смолія написати заяву прозвучала наступного дня після отримання траншу світового банку, через тиждень після отримання першого траншу МВФ, після отримання траншу макрофінансової допомоги з боку Євросоюзу. Це називається одним словом — обман, обман партнерів, які повірили підпису під меморандумом з МВФ, оскільки, крім підпису керівництву уряду НБУ, міністра фінансів, там стоїть підпис Зеленського. На сьогоднішній день, президент "вичавив" з голови НБУ заяву, і за нашою інформацією збирається подати її зараз до Верховної Ради. Ми негайно скликали цей брифінг, щоб напряму звернутися до Володимира Олександровича — відкличте заяву, поверніть її Смолію без розгляду, бо як зараз висловився один з інвесторів "це буде ситуація, коли піде останній дорослий, залишивши в будинку України підлітків, які знаходяться під впливом алкоголю із сірниками», — резюмував Порошенко.

Зазначимо, що наразі розглядаються три можливі кандидатури на посаду голови НБУ - Володимир Лавренчук, Кирило Шевченко та Тимофій Милованов. 

Михайло Демків, фінансовий аналітик групи ICU

Експерт повідомив, що Україна скасувала новий випуск облігацій з погашенням у 2033 році на суму $1,75 млрд  після того, як голова Нацбанку Яків Смолій подав у відставку. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Між короткостроковою ціллю залучити гроші ціною кидка інвесторів та більш довгостроковою ціллю — зберегти довіру тих самих інвесторів, Україна обрала 2-е. Це, звичайно, не компенсує негативу від всієї тої турбулентності, яка виникає із вчорашньої заяви про відставку голови НБУ», — наголосив він.

На думку Демківа, поки що незрозуміло, яким буде рішення президента і хто очолюватиме Нацбанк в майбутньому, та яку вони проводитимуть політику.

Як наслідок, складно оцінити, якою буде вартість запозичення тепер. Але, у випадку кидка, наступний вихід України чи українських компаній на міжнародний ринок запозичень був би ще не скоро», — додав аналітик. 

Сергій Фурса, інвестиційний банкір

«Дотисли банки… дотиснемо і економіку. Зробимо це разом, — пише у Facebook інвестиційний банкір Сергій Фурса. — Останній дорослий пішов із дому, де купа інфантильних підлітків, алкоголю та сірників».

Він також звертає увагу, що повідомлення про відставку голови НБУ з'явилося одразу після того, як МВФ погодив нову кредитну програму для України, а інші іноземні партнери — Світовий банк і ЄС — виділили свою частину фінансової допомоги.

Це не просто погано пахне. Це смердить. Такою є поведінка провінційних кидал, які звикли розводити лохів на привокзальних площах», — пише Сергій Фурса.

Крім того, експерт звертає увагу, що у день, який завершився відставкою Смолія, було завершено складну угоду із українськими євробондами, завдяки якій Україна отримала 1 млрд доларів.

Лише за одну ніч цю угоду було скасовано.

Що тепер? Тепер нічого хорошого, це точно. У найближчій перспективі — паніка на валютному ринку і вихід усіх можливих інвесторів, хто ще може піти», — вважає Сергій Фурса.

Він також передбачає можливість денаціоналізації ПриватБанку, припинення співпраці з МВФ (як і хотіли, згідно з опитуванням, 61% українців), дефолт.

Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії

«В 1993 мені було 18, життя було стрьомне, але в 18 все сприймається весело. Зараз мені 45, в мене дитина і пережити це знову я не хочу», — пише про наслідки відставки голови НБУ виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

Він вважає, що заява голови НБУ про відставку через політичний тиск «може закінчити короткий час фінансової стабільності в Україні».

Експерт звертає увагу, що ця відставка відкриває шлях до здійснення бажань, які неодноразово висловлювали представники «Слуги народу».

Мрії голови фінансового комітету Ради Данила Гетьманцева про вищу інфляцію і слабку гривню можуть здійснитися. Депутатка економічного комітету Людмила Буймістер надрукує свої омріяні сотні мільярдів. Голова економічного комітету Дмитро Наталуха роздасть ці сотні мільярдів олігархам «для підтримки промисловості». А ще один олігарх Коломойський зрадіє, бо країна знову піде шляхом до дефолту», — вважає Гліб Вишлінський.

Владислав Рашкован, заступник голови НБУ відповідав за трансформацію банківської системи

«Хочете вищої інфляції, щоб перекласти інфляційний податок на плечі найбідніших верств населення? Ви дійсно вважаєте, що саме так наповнюється бюджет і так треба «служити народу», — обурюється він Владислав Рашкован.

«Хочете вищої девальвації, щоб постраждали знову ж таки українські працівники, які отримують дохід у гривні, але виграли (як було історично) «експортери» — здебільшого, просто олігархи? Чи просто скучили за українськими курсовими гойдалками?», — додає він у дописі на своїй сторінці у Facebook.

Владислав Рашкован також перераховує досягнення НБУ за останні роки: найпрозоріший банк у світі у 2019 році (за версією Central Banking Awards), голова НБУ — найкращий банкір у Центральній та Східній Європі у 2019 році (GlobalMarkets), облікова ставка — 6% — найнижча за історію незалежної України, валютні резерви — $28,5 млрд і «зростають попри кризу», «курс гривні стабільний, хоч і плаваючий, не зважаючи на світову кризу».

Володимир Фесенко, політолог

Заява глави Національного банку Якова Смолія про відставку — це, скоріше, наслідок внутрішнього протистояння в НБУ, а також дала про себе знати «проблемна» взаємодія з урядом. Про це написав у Facebook політолог Володимир Фесенко.

За його словами, політична напруженість і конфлікти були навколо майже всіх керівників НБУ, особливо під час економічної кризи, і практично жоден з них не пропрацював повний термін і подавав заяву про відставку. Однак навколо Смолія великиої напруженості не було — він діяв обережно і уникав конфліктів, але критика була.

Навряд чи причиною для цієї заяви став збір підписів парламентарів за відставку Смолія. Більш серйозна річ — постанова парламенту про визнання роботи Національного банку незадовільною. Але це скоріше наслідок, ніж причина в ситуації, що склалася навколо Смолія. Думаю, що з'єдналися два фактори: протистояння між радою НБУ і главою Нацбанку і загострення протиріч навколо політики Нацбанку, зокрема щодо взаємодії з урядом щодо сприяння економічному розвитку. Рада НБУ заблокувала деякі кадрові рішення глави НБУ, і взагалі це давнє протистояння ", — написав Фесенко.

Олексій Мушак, радник прем'єр-міністра Олексія Гончарука, активіст земельної реформи

Екс-радник прем'єр-міністра Олексій Мушак вважає, що відставка Смолія — це вірний крок до катастрофи. НБУ був останнім форпостом якоїсь адекватності та прогнозованості. Ще трішки таких залишилося в Кабміні, але їм небезпечно показувати прояви розуму, бо під звільненню підуть під раз.

Яків Васильович, моє скликання парламенту не для того вас вибирало на 7 років, щоб в складний період для України Ви давали задню. Все, що ви створювали останні роки, буде перекреслено новою командою за 2 місяці. Рефінанс, роздача грошей наліво та направо але лише своїм, ручняк і курс долара під 40 грн. Тому сміло можете викреслити останні 4 роки свого життя, які ви віддали Нацбанку», — написав він на сторінці у Facebook.

Олексій Дорошенко, директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж

Олексій Дорошенко зазначив, що відставка керівника Національного банку за ефектом доміно запускає велику кількість економічних та політичних подій в країні. Особисто я ставлюся до зміни керівництва НБУ позитивно.

Заява про звільнення означає, що за його керування Національний банк не буде насичувати економіку грошима задля збільшення економічної активності бізнесу та збільшення споживчого попиту населення. Хоча довгий час фахівці вважали, що НБУ, як консервативна інституція, довго та ретельно до цього готується. Але таким кроком Яків Смолій дав відповідь, що те, що відбувається в економіці, його мало хвилює, і головне завдання – це макроекономічна стабільність», — написав експерт на своїй сторінці у Facebook.

Він переконаний, що відставка голови Національного банку буде прийнята.

«Не варто серйозно ставитися до заяв, щодо припинення приватних іноземних інвестицій в Україну через те, що співробітництво з МВФ поставлено під загрозу. Я постійно говорив, що не слід очікувати на отримання другого та третього траншу по новій програмі з Міжнародним валютним фондом. А пісню про звертання інвестицій будуть співати ті, хто фактично був вигодонабувачем від перебування Якова Смолія на посаді. Це, як і багато говорилося в кулуарах раніше, інвестори в державний борг України», — додав Олексій Дорошенко.

Богдан Данилиш, голова Ради НБУ

Голова Ради НБУ повідомив, що політику, яку проводило Правління НБУ в останні роки, важко назвати виваженою та збалансованою.

Зокрема, він назвав три плюси і мінуси роботи Смолія на посаді голови НБУ.

Головні плюси:

  • Завершено реформу банківської системи, імплементовано міжнародні стандарти банківського регулювання
  • Запроваджено режим інфляційного таргетування та гнучкого обмінного курсу, що потенційно знижує валютні ризики для країни
  • Досягнуто помітний прогрес в зниженні рівня інфляції в Україн.

Головні мінуси:

  • Монетарна політика проводилася із недостатньою увагою (фактично з ігноруванням) до цілі підтримки стійких темпів економічного зростання. Центральний банк перейшов до жорстких параметрів монетарної політики в умовах критично слабкого внутрішнього попиту, що призвело до стагнації економіки та її подальшого падіння. Майже 2 роки Україна залишається лідером серед країн Східної Європи за рівнем жорсткості монетарної політики.
  • Політика НБУ на валютному ринку була помилковою. Фундаментальних чинників для відчутного зміцнення гривні (в 2019 р. реально на 20%) не існувало. Ревальвація гривні призвела до збитків підприємств, падіння доходів державного бюджету. Національний банк не скористався можливістю викупу валюти для поповнення валютних резервів і в кризу 2020 р. Україна ввійшла з резервами, що на 20% відстають від нормативу за композитним критерієм МВФ.
  • Політика високих процентних ставок згубно позначилась на фінансовій стійкості суб’єктів господарювання та державних фінансів. На жаль, НБУ не приділяв уваги зростанню макрофінансових ризиків у цих секторах економіки. Критично знизився рівень кредитування реального сектору. В секторі державних фінансів суттєво зросла вартість державних запозичень.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 липня 2020
НБУ може очолити колишній міністр економіки Тимофій Милованов
Наразі розглядаються три можливі кандидатури на посаду голови НБУ - Володимир Лавренчук, Кирило Шевченко та Тимофій Милованов. Про це...
2 липня 2020
Голова Нацбанку Смолій заявив про відставку «через політичний тиск»
Голова Національного банку України Яків Смолій написав і подав президентові України заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним...
13 березня 2018
У четвер Верховна Рада може проголосувати за нового голову Нацбанку – Смолія
Наступним головою Національного банку України може стати Яків Смолій, повідомляє АgroРolit.com. Нагадаємо, що на засіданні Комітету з питань...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...