Про «листи щастя» Держгеокадастру
Андрій Гордєєв, голова підкомітету з питань державного боргу та фінансування державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

За ініціативою Держгеокадастру фермерським господарствам Херсонщини, які орендують земельні ділянки державної власності сільськогосподарського призначення, розіслали «листи щастя» з вимогою внесення змін до чинних договорів оренди в частині збільшення розміру плати — до 8% нормативної грошової оцінки землі та зміни строку дії цих угод. Також Держгеокадастр проінформував фермерські господарства, — якщо протягом 20 календарних днів з моменту отримання такого «листа щастя» від них не буде письмової згоди про внесення зазначених змін до договору оренди землі та проекту додаткової угоди, то він залишає за собою право звернутись до суду.
Така ініціатива Держгеокадастру підняла хвилю обурення серед фермерів Херсонщини та спричинила велику кількість звернень до мене з проханням розібратись у цій ситуації.
Як юрист за фахом, я детально дослідив законодавство щодо законності таких вимог Держгеокадастру та інформую. Згідно п.4 ст. 122 Земельного кодексу України та ч.4 ст.4 Закону України «Про оренду землі» Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення на території Херсонської області, є їхнім орендодавцем.
Відповідно до п.288.5 ст.288 Податкового кодексу України, розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою від 3% нормативної грошової оцінки землі та не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки землі, крім випадків визначення орендаря на конкурентних засадах.
Згідно статті 19 Закону України «Про оренду землі», строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. Під час передавання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства, строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 7 років. Відповідно до статті 19 Конституції України, органи Держгеокадастру та їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, які передбачені Конституцією та законами України.
Стаття 23 (зміна орендної плати) Закону України «Про оренду землі» передбачає можливість зміни орендної плати лише за земельні ділянки, котрі перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, та за умови взаємної згоди.
Стаття 30 згаданого Закону визначає, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. МОЖЛИВІСТЬ ЗМІНИ СТРОКУ ДІЇ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ЗЕМЛІ БЕЗ ВЗАЄМНОЇ ЗГОДИ СТОРІН ВЗАГАЛІ НЕ ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ ЗАКОНОДАВСТВОМ!
Таким чином можна дійти висновку, що вимоги Держгеокадастру до фермерських господарств Херсонщини щодо внесення змін до чинних договорів оренди землі в частині збільшення розміру орендної плати — до 8% та зміни строку дії договорів оренди землі є незаконними.
Тому звертаюсь до фермерських господарств із закликом не хвилюватись, бо у цій ситуації ви захищені Законом і я повністю на вашому боці.
З приводу цих «листів щастя» я направив депутатське звернення до голови Держгеокадастру Максима Мартинюка з проханням надати інформацію про юридичні підстави вимог щодо внесення змін Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області до чинних договорів оренди землі державної власності сільськогосподарського призначення на території Херсонської області.
Цікаво почути правову позицію Держгеокадастру. Чекаємо відповіді, яку буде оприлюднено на моїй сторінці одразу ж після її отримання.
AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 липня 2017
Гадання на кадастровій «гущі» – про рік роботи Держгеокадастру
Вже рік Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) працює без голови. Є «руки»,...
16 лютого 2016
Олег Кулініч: Доки парламент прийме рішення про передачу державних земель поза межами населених пунктів громадам, їх площа зменшиться у рази
Земельні питання для українського АПК залишаються болючими. Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру розробила пакет...
10 лютого 2016
Максим Мартинюк: Оскільки мораторій продовжено на 1 рік, то, навряд чи щось почнеться раніше 1 січня 2017 року
Уряд продовжив дію мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2017 року. Це означає, що питання ринку землі...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...