Податковий триптих: спецрежим, дотація та відшкодування ПДВ
Андрій Журжій, перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики

Законодавчі зміни, прийняті наприкінці 2016 року, значною мірою зачепили й сільськогосподарських товаровиробників. Я б виділив три важливих моменти.

1. Скасування спецрежиму ПДВ  і заміна його прямою бюджетною дотацією.

Зміни вступили в силу 1 січня 2017 року. Проте аграріям вже довелося стикнутися з низкою проблем у зв’язку з відміною спецрежиму. Зокрема, труднощі виникли з реєстрацією податкових накладних за грудневими операціями та зі здійсненням розрахунків за ними.

Так, сплата податкових зобов'язань, які виникли за останній звітний період 2016 року, здійснюється вже у 2017 році. У зв'язку з цим, у новому році необхідно було забезпечити можливість с/г товаровиробникам розрахуватися з бюджетом та отримати назад відповідну частину податку за старими правилами.

Для цього в перехідних положеннях Податкового кодексу було передбачено можливість реєстрації податкових накладних за операціями 2016 року до 15 січня 2017 року. Також передбачалося закриття додаткових електронних рахунків наступного дня за останнім допустимим днем сплати податкових зобов'язань (31 січня і 20 лютого — залежно від обраного податкового періоду). Проте сталося так, що Казначейство заблокувало ці рахунки з 1 січня. Для вирішення цієї проблеми, міністр фінансів Олександр Данилюк 11.01.2017 року видав окреме доручення Казначейству та ДФС України, яким зобов'язав рахунки розблокувати. Водночас Мінфін наголошував, що рахунки заблоковано абсолютно безпідставно. Перший віце-прем'єр Степан Кубів провів нараду12.01.2017 р., на якій, знову ж таки, надав відповідні доручення Казначейству та ДФС України.

Натомість, Казначейство нагадало, що ст. 209 Податкового кодексу (нею встановлювався спецрежим) — скасована, тому механізму зарахування коштів на додаткові електронні рахунки немає, як немає й механізму повернення частини цих коштів аграріям… 13 січня додаткові електронні рахунки було розблоковано, 16 січня — здійснено розподіл коштів, а 19 — отримано від ДФС України реквізити рахунків сільгосппідприємств, куди перераховано розподілені кошти.

На жаль, за один день роботи рахунків (13 січня) далеко не всі встигли здійснити зарахування коштів на додаткові електронні рахунки. Багато підприємств для реєстрації податкових накладних були вимушені внести відповідні кошти безпосередньо на свій звичайний рахунок у СЕА ПДВ. Це мало наслідком нерозподілення сплаченого податку та неповернення відповідної частини підприємству, а отже, незаплановані матеріальні втрати.

2. Новий механізм отримання бюджетної дотації.

На таку дотацію в Держбюджеті на 2017 рік передбачено 4,7 млрд грн. Передбачається, що 1,4 млрд грн надходитиме із загального фонду Держбюджету, 3,3 млрд грн — зі спеціального. Проте, для наповнення спецфонду необхідно, щоб був прийнятий і почав працювати закон про спецконфіскацію. Відверто кажучи, це може ускладнити фінансування програми дотацій.

Право на таку дотацію матимуть сільськогосподарські товаровиробники, частка виручки яких від реалізації власної с/г продукції складає не менше 75%. Передбачається, що підтримка надаватиметься підприємствам тваринництва, садівництва, овочівництва та деяким іншим категоріям.

До того ж, із 2018 року одне підприємство може отримати дотацію в розмірі не більше 150 млн грн. Ця норма покликана не допустити зловживання за розподілу дотацій на користь великих холдингів із позбавленням права на дотацію середніх та малих підприємств.

3. Новий порядок бюджетного відшкодування ПДВ

а) З нового року два реєстри заяв про відшкодування ПДВ об'єднано в один. Практичним наслідком такого рішення мало б бути покращення контролю за черговістю здійснення відшкодування. В такому випадку платник мав би розуміти, скільки підприємств у черзі на відшкодування стоїть перед ним та коли можна очікувати перерахування коштів на свій рахунок. Проте ДФС, хоч і звело два реєстри заяв у один, але відображає його таким чином, щоб унеможливити відслідковування цієї черговості.

б) Важливим є також скасування з 01.04.2017 р. висновків ДФС України як єдиної підстави для здійснення відшкодування ПДВ. Зараз після подання заяви про відшкодування ДФС України повинна провести перевірку декларації платника й направити висновок до Казначейства про можливість здійснення такого відшкодування. Тільки після цього Казначейство перераховує кошти на рахунки підприємства. ДФС України часто зловживає наданням цих висновків, затягуючи їх передання, та, відповідно, й повернення коштів. У окремих випадках відшкодування затримується майже на рік. Те, що висновків із квітня не буде — думаю, велике наше досягнення.

в) З 1 липня, якщо накладну підприємства зареєстровано в СЕА ПДВ, то через встановлений період підприємство отримує відшкодування і жоден орган не зможе анулювати податковий кредит. У зв'язку з цим, прогнозується, що строки повернення коштів на рахунки буде значно скорочено. На противагу цьому, за ДФС України передбачено право зупиняти реєстрацію ризикових податкових накладних, які надіслано до СЕА ПДВ. Основна мета — блокувати накладні, які реєструються за фіктивними операціями. Відтак, найближчим часом Мінфіном буде розроблений порядок відслідковування таких фіктивних операцій. Із квітня по липень 2017 року цей режим блокування буде відбуватися в тестовому режимі, з липня — в обов'язковому.

Висновок: як бачимо, теперішній перехідний період від спецрежиму оподаткування до прямих бюджетних дотацій відбувається не надто легко. Залишається сподіватися, що результати таких змін принесуть користь як платникам податків, так і державі.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 жовтня 2018
Бюджетний пиріг-2019 – можливості та виклики
Систему держпідтримки для АПК у 2019 році треба зберегти, але слід удосконалити  механізми отримання коштів аграріями. До такої думки дійшли...
12 квітня 2018
Фермерський післясмак від мільярда – гроші є, але вони нам не дістануться
Міністерство аграрної політики та продовольства України ухвалило порядок розподілу бюджетних коштів для фермерів. Насправді його поява на ринку...
4 квітня 2018
Презентація Мінагрополітики на тему: "Посівна кампанія 2018".
Міністерство аграрної політики та продовольства України презентувало деталі посівної та держпідтримкм на 2018р. AgroPolit.com подає цю презентацію....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...