Хто допоможе Кутовому подолати «тінь Укрспирту»?
Михайло Апостол, радник міністра внутрішніх справ,народний депутат VII скликання, кандидат історичних наук

Чи можливо побороти нелегальний ринок алкоголю? Чи зможе міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий сам зламати корупційну, відшліфовану, вдосконалену і узаконену схему, оскільки є чимало осіб, які мають відношення до спиртової галузі, сьогодні знаходяться у законодавчих органах? Чи дійсно єдиний шлях – це віддати всі спиртзаводи під приватизацію на відкритих прозорих конкурсах і скинути цей тягар із плечей держави? 

Спробуємо розібратися, адже за різними розрахунками спеціалістів, втрата бюджету тут досягає від 18 до 25 млрд грн на рік. А ще додати величезний ризик для здоров’я людей. Купуючи у будь-якому торгівельному закладі горілку, людина не знає, чи безпечна і легальна ця продукція. Можливості для перевірки якості немає.

На мою думку, єдиний правильний шлях виходу із цієї ситуації пропонує один із кращих експертів – Ростислав Чайківський. Це перехід на електронні акцизні марки, у цьому напрямку вже є напрацювання і протестована робота.

Все унікальне – дуже просте. На готовий виріб наноситься код, який має 12 символів, у якому зашифрована вся інформація про товар, яка дає можливість прослідкувати рух продукції від виробника до магазину.

За допомогою цього коду кожен покупець, коли завгодно через безкоштовну СМС або програму у телефоні буде мати можливість перевірити походження придбаного продукту. Разом з тим, держава отримує армію добровільних контролерів. У разі виявлення нелегальних товарів у торговельних мережах ,їм загрожує величезний штраф та заборона торгувати спиртним.

Ця система є розробкою і власністю найбільших тютюнових компаній для боротьби із контробандою сигарет і вони готові надати її Україні у користування безкоштовно ,а також покрити витрати на навчання при її запуску.

Чи реально ввести систему електронного акцизу у найближчі роки? Переконаний, що ні і не хочу вдаватися у деталі чому. Із знищенням нелегального спирту висохне «ріка» незаконного збагачення великої армії, починаючи від митників і закінчуючи простим інспектором- контролером.

І другий шлях - це приватизація чи довготермінова оренда з правом викупу.
Держава повинна це відпустити, із надією, що викуплять чи візьмуть у довготермінову оренду безпосередні серйозні виробники алкогольних виробів. Вони будуть у першу чергу зацікавлені у знищенні тіньового ринку алкогольної продукції. А держава спільно з ними буде відслідковувати, контролювати і жорстко карати.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 жовтня 2016
Ринок землі чи маніпуляція свідомістю суспільства?
Вічне питання «долі» нашої землі, чорноземів, найбільшого та найціннішого національного багатства, сьогодні на порядку денному як ніколи...
12 вересня 2016
Укрспирт хочуть продати дешево?
Україна зможе заробити від продажу корпорації ДП "Укрспирт" від $200 млн до $400 млн. Про це повідомляє міністр аграрної політики і продовольства...
16 серпня 2016
«Укрспирт» втратив понад $1 млн через занижену ціну експорту спирту
Держустанова«Укрспирт» у 2015 році продало іноземним компаніям близько 180 тис. дал етилового спирту за демпінговими цінами. Втрати...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...