ТОП-3 точок інвестиційного росту агросектору на Херсонщині
Андрій Гордєєв, голова Херсонської обласної державної адміністрації

Якби серед українців проводилось опитування, з чим у них асоціюється Херсонська область, здогадуюсь, що більшість назвали б «помідори», «кавуни», «кордон із Кримом» і «море». Принаймні з десяток опитаних мною людей саме так і відповіли. Зрозуміло, що це опитування було б далеко не ретроспективним – асоціативний ряд із нашою областю набагато більший.

Але мова не про це. Досить показово, що в числі перших асоціацій стоять сільськогосподарські культури. І хоча Херсонщину прийнято називати зоною ризикованого землеробства, нашими результатами у сільському господарстві похвалитися може далеко не кожна область. Лише минулого року вона посіла перше місце з вирощування овочів, та увійшла в трійку лідерів з валового збору урожаю – 709,8 тис. тонн та урожайності – 265 ц/га (по Україні – 178 ц/га).

В цьому сенсі я виділив три точки інвестиційного росту сільського господарства в області:

Плодоовочівництво

Український агросектор відомий переважно зерновими та олійними культурами. Поза увагою часто незаслужено лишається плодоовочева група. І хоча її вирощування досить трудомістке, вона – одна з найбільш рентабельних. Українські виробники часто зосереджені на вирощуванні традиційної «борщової» групи овочевих культур: капусти, моркви, столових буряків та цибулі. І в цьому велика перспектива для інвестора – чимало ніш лишається відкритими. Навіть, хоч яким це здається дивним, — великі перспективи у вирощуванні помідорів. Маючи всі природно-кліматичні умови для вирощування томатів, у світі ми займаємо лише 14-те місце з вирощування цього продукту. Італійці їх вирощують учетверо більше. Поодинокі підприємства займаються виробництвом томатного соку.

Херсонська область має той потенціал у вирощуванні плодоовочевої продукції, якого не має жоден інший регіон України. Недарма саме в нашій області на початку літа стартував новий проект «Сприяння виходу українських МСП плодоовочевого сектору на світовий і внутрішній ринки і включення їх у ланцюги доданої вартості». Адже продукція, яка вирощується в Херсонській області, дійсно є конкурентоспроможною і по праву повинна зайняти значне місце на європейському ринку. Якщо говорити мовою цифр, то схожий проект у минулому давав добрий результат: на один вкладений долар інвестицій господарство отримувало три долари.

Зрошення

Херсонщина – унікальний регіон за своїми природно-кліматичними умовами, які дозволяють «знімати» по два урожаї на рік. Вже не перший рік це доводять на практиці сучасні підприємства Новотроїцького району. Головна умова – відновлення зрошення. Зважаючи на ярлик «ризикованого регіону», на відміну від областей Центральної чи Західної частини України, південь має вільні для оренди землі. Сюди – пряма дорога для інвестора.
Як відомо, зараз уряд веде переговори зі Світовим банком щодо надання кредитної лінії на відновлення зрошення в Херсонській, Запорізькій та Одеській областях. Серед наших сусідів саме на Херсонщині найкраще збереглись внутрішньогосподарські зрошувальні системи. Більше того – ми плануємо збільшити кількість земель під зрошення ще на 300 тис. га. В даний час під зрошенням знаходяться 200 тис. га земель. 

Аграрна переробка

Схоже, тільки лінивий не говорив про те, що українська економіка сировинна і майже не виробляє продукцію з високою доданою вартістю. Зазвичай у цьому контексті натякають на сільське господарство. Колишній міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко під час однієї з поїздок до Ізраїлю сказав, що 40% ізраїльського хліба випікається з українського зерна. І в цьому наша трагедія. Ми можемо виростити, а довести до розуму часто не здатні. Тому на часі створення підприємств із переробки агропродукції. Благо — в області для цього є потужна база.

Продати томати за «5 копійок», щоб потім за кордоном їх упакували й реалізували за «10 копійок» – не вихід для економіки, яка хоче вирватись із сировинної пастки. Нещодавно відвідав підприємство DunapackTavria у Цюрупинському районі, яке спеціалізується на виробництві гофротари для сільського господарства, виноробства та харчової промисловості. Виявляється, можемо, якщо хочемо. Продукція заводу переважно поставляється в країни ЄС або служить для упаковки українських товарів, які експортують. Підприємство «виросло» в чистому полі біля Олешок, сума інвестицій склала 40 млн євро.

В області є потужності Херсонського бавовняного заводу та низка схожих активів – вони можуть стати основою переробних підприємств. Обласна влада готова максимально в цьому сприяти. Власне, як із дерегуляцією та усуненням бюрократичних перепон для інвесторів. Вже зараз активно взялись за митницю. Тому запрошуємо всіх інвесторів — іноземних та внутрішніх — welcome to Kherson!

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 серпня 2018
Світлана Михайловська: Іноземні інвестиції в Україну заходитимуть, навіть якщо буде усічений земельний ринок
Іноземні інвестори очікують подальшого зростання інвестиційного іміджу України. Про це свідчить індекс ЄБА. На чому ґрунтується оптимізм інвесторів?...
1 грудня 2017
Іван Мірошніченко: Виважена співпраця з китайцями принесе Україні за 5 років $8—12 млрд інвестицій
На початку наступного тижня в Україну очікується візит  китайської делегації на чолі  з  першим  віце-прем’єром Ма Каєм. У...
17 червня 2016
Херсонщина планує збільшити кількість земель під зрошенням ще на 300 тис. га — Гордєєв
Наразі під зрошенням 200 тис. га. Про це повідомив голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв під час ІІІ Балтійсько-Чорноморського форуму, що зараз...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...