Форвардна програма із закупівлі зерна 2016 року спрямована на підтримку середніх виробників — Єрмоленко
Форвардна програма із закупівлі зерна 2016 року спрямована на підтримку середніх виробників — Єрмоленко

Форвардна програма закупівлі зерна врожаю 2016 року, яку розпочато Державною продовольчо-зерновою корпорацією у квітні, спрямована на підтримку середніх виробників, готових укладати контракт на поставку максимум 3-4 тисяч т. Про це повідомив директор департаменту закупівель ДПЗКУ Дмитро Єрмоленко.

«Наші клієнти – це ті постачальники, які готові постачати 3-4 тисячі тонн зерна. Це не великі агрохолдинги. Ми позиціонуємо наш форвард для тих, хто займає середній рівень з виробництва зернових, оскільуи великі агрохолдинги мають більше можливостей щодо залучення інвестиційних коштів», — сказав Єрмоленко.

Він повідомив, що цього року ДПЗКУ планує закупити 845 тис. тонн зернових і олійних, зокрема, 200 тис. т пшениці, стільки ж ячменю, 400 тис. т кукурудзи і 45 тис. т сої, яка буде закуповуватися вперше. До прийому зерна будуть залучені 50 лінійних елеваторів ДПЗКУ, і програма охопить практично всю Україну. Єрмоленко зазначив, що форвардний контракт передбачає авансову оплату ще не поставленого зерна, тому в ньому буде врахована ставка за користування коштами в розмірі 15% річних.

Присутня на прес-конференції начальник відділу форвардних закупівель ДПЗКУ Наталія Головань повідомила, що програма проводитиметься у два етапи. На першому етапі відбуватиметься оцінка документів, які потенційні учасники подають до регіональних представництв ДПЗКУ. У разі їх схвалення корпорація запрошує учасника для укладання договору. Потім у визначений в угоді термін відбувається виплата авансу. Цього року авансовий платіж за 1 тонну пшениці, кукурудзи або ячменю становить 1 980 тис. грн, а за 1 тонну сої — 3 960 тис. грн. Контракти будуть укладатися до 1 липня. Другий етап програми передбачає поставку продукції на елеватори ДПЗКУ: ранніх зернових — до 1 липня, кукурудзи та сої — до 1 листопада.

Остаточних розрахунок відбувається за фактом поставки, а сума платежу залежатиме від спотової ціни на зерно і буде враховувати, зокрема курсову різницю у випадку значного коливання курсу гривні до долара. За словами Головань, ДПЗКУ не буде співпрацювати з компаніями, які терплять збитки або мають велику непогашену кредиторську заборгованість. Перевагою є, щонайменше, п'ятирічний досвід роботи на зерновому ринку.

«Але ми також розглядаємо і ті підприємства, які тільки вийшли, і яким потрібно фінансування у період весняно-польових робіт. Ми перевіряємо, як вони співпрацюють з іншими контрагентами на ринку, наскільки їм можна довіряти», — зазначила Головань.

У форвардній програмі ДПЗКУ 2015 року брали участь 42 сільгосппідприємства, які обробляють в середньому від 3 до 5 тис. га. ДПЗКУ придбала за форвардом-2015 близько 70 тис. т зерна (переважно пшениці і кукурудзи) за 305 млн грн. ДПЗКУ — вертикально інтегрована компанія, яка проводить весь цикл робіт із зерновими та продуктами їх переробки: від виробництва до експорту. До складу ДПЗКУ входять 55 філій, їх загальна робоча місткість становить 3,75 млн тонн сільгоспкультур, зокрема сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів — близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік.

УНІАН

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 квітня 2016
Україна експортувала 33 млн тонн зернових — Мінагрополітики
Станом на 27 квітня поточного року обсяги експорту зерна з України у 2015/16 МР склали 33,3 млн тонн, з яких пшениці – біля 14,0 млн т, ячменю...
13 квітня 2016
Україна продала на зовні 32 млн т зернових – Павленко
Україна експортувала та підготувала до експорту за 2015/2016 маркетинговий рік 32,1 млн т зернових. Про це повідомляє прес-служба міністерства...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...