Названо основні ризики осінньої посівної-2018
Названо основні ризики осінньої посівної-2018

Низька якість і дефіцит міндобрив ускладнять посівну-2018. Про це йдеться у матеріалі «Осіння посівна: дефіцит вологи і дефіцит коштів» на сайті  SuperAgronom.com.

Нагадаємо, що в Україні почали зростати ціни на карбамід та селітру.

Повідомляється, що враховуючи сезонні періоди дефіциту міндобрив на ринку, чимало сільгоспвиробників намагаються запастися добривами для посівної заздалегідь. Проте не у всіх на це вистачає коштів. В результаті нерідко доводиться вносити підживу із запізненням, часто питання викликає якість отриманої продукції.

Для прикладу господарство «Лактус», що на Донеччині практично увесь обсяг живлення під осінню посівну придбало ще навесні, тож тепер дефіциту не відчувають. Про це розповів Григорій Козлов, агроном господарства.

Втім, як зазначають аграрії, наразі знайти нормальні добрива і домовитися про своєчасне їх постачання — вкрай складно.

За умови анонімності агроном одного з господарств на Сумщині розповів, що при сівбі ріпаку вчасно внести азотні добрива через їхній дефіцит так і не вдалося.

Цього року карбаміду ще не використовували, оскільки не знайшли доступного. Купували білоруський КАС, але ціна не дуже вигідна, та ще й логістика проблемна — поставки затримали майже на місяць. Фосфорно-калійні добрива придбали виробництва Тунісу та Польщі. Ціни вищі за торішні майже удвічі, водночас якість дуже низька. З вітчизняними ситуація не краще, то якість дуже погана, а ціна вища за минулорічну в 1,5 разу", — ділиться агроном.

Тим часом хтось вирішує питання дефіциту окремих добрив шляхом диверсифікації джерел постачання і технології живлення. Наприклад, Зігмунд Лампка, керівник господарства «Лампка Агро» що на Хмельниччині, зазначив, на живленні вони не економлять, але переходять на різні форми удобрення.

Що стосується фосфору, то тут є різні варіанти. Застосовуємо і гранульовані форми фосфорних добрив, і рідкі. Також намагаємо використовувати технології, завдяки яким він акумулюється безпосередньо у ґрунті. Коли є можливість — застосовуємо органіку. Стараємося виходити з різними варіантами, аби рослини отримали достатньо доступних поживних речовин, — розповів Зігмунд Лампка.

Вирішувати питання з забезпеченням аграріїв добривами взявся і «Аграрний Фонд». З початку року в Україні стартувала Програма з продажу мінеральних добрив від ПАТ «Аграрний Фонд». А з 1 серпня компанія запустила програму продажу мінеральних добрив під урожай 2019 року.

Тим часом, аграрії продовжують запасатись добривами і, як свідчать дані Інституту охорони ґрунтів, загальна забезпеченість аграріїв мінеральними добривами наразі становила 73% (в 2017 році показник забезпеченості становив 87%).

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 серпня 2018
Аграрії забезпечені міндобривами наполовину
Сільгоспвиробники України забезпечені мінеральними добривами для проведення літньо-осінніх польових робіт на 48%. Про це повідомили в Інституті...
19 липня 2018
Росія хоче запровадити санкції для виробників українських міндобрив
Російський уряд розробляє пакет санкцій проти України, під які можуть потрапити виробники мінеральних добрив, а також кілька сотень українських...
30 травня 2018
На Херсонщині арештували велику партію міндобрив
Понад 3 тис. т мінеральних добрив, які розміщені в Херсонському порту і належать Всеукраїнській енергокомпанії, заарештовано за рішенням Печерського...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...