Посіви гречки у 2019 році можуть скоротитися удвічі через завіз неякісної крупи з Росії
Посіви гречки у 2019 році можуть скоротитися удвічі через завіз неякісної крупи з Росії

Посіви гречки в Україні у 2019 році можуть скоротитись удвічі – до 40-50 тис. га з близько 100 тис. га у 2018 році – через інтервенцію неякісної гречаної крупи з Росії. Про це повідомляє прес-служба Всеукраїнської аграрної Ради.

Нагадаємо, що  в Україні вже зібрано майже 35 млн т зерна.

Повідомляється, що, порівняно з показником 2017 року (184 тис. га), наступного року посіви даної культури скоротяться аж у 4-5 разів.

 

Минулого року з РФ завезли в Україну гречану крупу, яка за 9 показниками не відповідає нашим ДСТУ. Заїхав непотріб, яким труять наш народ. Вже у цьому році площі під посівами гречки скоротилися майже вдвічі (до 100 тис. га зі 184 тис. га у 2017 році). І якщо не буде змін на краще, посіви гречки в Україні скорочуватимуться дедалі більше", — зазначив учасник ГС Всеукраїнська аграрна рада (ВАР), директор СТОВ «Перемога» (Київська обл.) Микола Малієнко.

Повідомляється, що Росія навмисно продає свою неякісну гречку на українському ринку за демпінговими цінами, які менші за собівартість якісної української крупи. Через це вітчизняні виробники, змушені знижувати ціни у відповідь, тим самим скорочуючи власну рентабельність. Таким чином, інтервенція російської крупи на український ринок знищує економічну мотивацію у вітчизняних аграріїв в подальшому вирощувати цю культуру.

Низка членів ВАР, які вирощують гречку, вже заявили про те, що будуть скорочувати посівні площі під цією культурою, або зовсім відмовляться від її вирощування.

За даними Державної служби статистики України, у 2017 році в Україну офіційно було завезено 15,9 тис. тонн зерна, з яких 12,7 тис. – з РФ, а 17,3 тис. тонн – із Казахстану, який також постачає до України гречану крупу російського виробництва. До того ж значні обсяги гречаної крупи було завезено через напівлегальні схеми.

А тому, за оцінками аналітиків, загальний об’єм імпорту гречаної крупи з Росії, включаючи «тіньові» поставки, становить не менше 50 тис. тон. Натомість, вітчизняні заводи минулого року виробили всього 55 тис. тонн крупи. Таким чином, частка російської крупи на українському рику вже досягла близько 45-50%.

У 2018 році врожай гречки в РФ очікується близько 1,0-1,2 млн тонн за внутрішнього споживання на рівні 750 т (у 2017 році врожай гречки в Росії склав понад 1,7 млн т). Водночас держава-агресор усіляко стимулює нарощування виробництва гречаної крупи.

Одним зі шляхів вирішення проблеми інтервенції неякісного російського продукту є закриття вітчизняних кордонів для імпорту гречаної крупи. Відповідне рішення стимулюватиме вітчизняного виробника. В іншому випадку Україна ризикує й надалі скорочувати посіви гречки, яка є традиційним продуктом харчування для пересічного українця. І це тоді як ще у 2000 році гречкою в Україні було засіяно близько 500 тис. га, тобто вдесятеро більше, ніж планується у 2019 році.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 травня 2020
Україна збільшила експорт круп на 50%
Протягом січня-квітня 2020 року Україна експортувала понад 11 тис. т круп із зерна зернових культур на суму $ 3,9 млн. Про це повідомляє прес-служба...
22 жовтня 2018
Ціна на пшоно підскочила утричі
Ціна на пшоно в Україні зросла в три рази: його або немає в магазинах, або продається за високою ціною. Про це повідомляє ТСН. Нагадаємо, що у...
9 січня 2018
Гречка в Україні за рік подешевшала на 36%
За 2017 рік гречана крупа в торгових роздрібних мережах України подешевшала до 18,06 гривні за кілограм (на 28.12.2017), тобто на 36,4%. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...