Росія залишається найбільшим постачальнком добрив в Україну
Росія залишається найбільшим постачальнком добрив в Україну

За даними Державної фіскальної служби України темпи зростання експорту аміаку і добрив з країни в січні-серпні 2018 року, значно поступаються збільшення обсягів імпорту. Про це повідомляє infoindustria.com.ua.

Нагадаємо, російський виробник міндобрив пішов з українського ринку.

​Обсяги експорту аміаку з України в січні-серпні 2018 року склали 40 тис. т на суму $9,4 млн, а імпорту 257,2 тис. т на суму $76,4 млн. Туреччина залишається основним покупцем. У цю країну було відправлено товару на суму $4,5 млн - 48,11% від усього обсягу. У сегменті імпорту картина не змінюється. Практично весь товар був ввезений з Росії.

Азотних добрив експортовано на суму $62,6 млн в кількості 326,4 тис. т. Такі ж показники були зафіксовані при експорті азотних добрив в січні-липні поточного року. Тобто експорту азотних добрив в серпні з України не було. Імпортовано товарів цієї групи на суму $191,3 млн в кількості 921,4 тис. т. Як і в ситуації з аміаком, провідним покупцем залишилася Туреччина, куди було відправлено товарів на суму $24,2 млн. 

А ось ситуація з постачальниками змінилася. Якщо завжди основним постачальником була Росія, причому з відривом, то в серпні цього року ним стала Білорусь, частка якої в поставках азотних добрив в Україні збільшилася до 18,27%. У цій країні було придбано товарів на суму $35 млн. Враховуючи різні обмеження на імпорт добрив з РФ, яка поставила азотних добрив на $33,4 млн, то найближчим часом Росію обжене Узбекистан, який відвантажив за 8 місяців в Україну товарів цієї групи добрив на суму $32,6 млн.

Фосфорних добрив ввезено 87,1 тис. тонн на суму $21,3 млн. Таким чином, в серпні фосфорних добрив ввезено більше, ніж за сім попередніх місяців року (42,2 тис. тонн). Лідером поставок поки що залишається Польща. Слід зазначити, що частка цієї країни в імпорті фосфорних в січні-червні становила 91%, то зараз цей показник становить 41,99%. Така корекція сталася завдяки Тунісу, звідки було імпортовано близько 36% від загального обсягу.

Всього 1081 тонн калійних добрив на суму $276 тис. було експортовано з України. Імпорт склав 78 тис. т на суму $20,3 млн. Основний покупець - Литва, яка закупила товарів на $195 тис., продавець - Білорусь, яка поставила добрив на $15,9 млн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...