Експорт вітчизняної плодово-ягідної продукції зріс на 60%
Експорт вітчизняної плодово-ягідної продукції зріс на 60%

У першому півріччі поточного року за Україна експортувала плодово-ягідну продукцію на $100 млн, що на 59% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Про це повідомила прес-служба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби).

Нагадаємо, що експорт плодово-ягідної продукції стримує неузгодженість фітосанітарних заходів з імпортерами.

В повідомленні ідеться, що експорт здійснюється до понад 50-ти країн світу, у тому числі до країн Європейського Союзу, Євразійського союзу (крім РФ), Африки, Європи та ряду країн Азії з урахуванням фітосанітарних вимог країни призначення.

 

Завдяки членству України в Світовій організації торгівлі та Міжнародній конвенції захисту рослин експорт продукції рослинного погодження може здійснюватися безперешкодно за умови виконання фітосанітарних вимог країни імпорту. Поряд з цим є ряд країн, імпорт сільгосппродукції рослинного походження до яких потребує інспектування та підписання міжнародних договорів, – ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що, з метою сприяння відкриттю експорту плодово-ягідної продукції до таких країн, Держпродспоживслужба постійно вивчає попит на українську продукцію за кордоном, готовність вітчизняних виробників виходити на інші ринки, а також підтримує тісну комунікацію з профільними асоціаціями.

При цьому тема відкриття експорту української продукції рослинного походження перебуває в центрі уваги і під час двосторонніх зустрічей та міжнародних заходів. Так, за ініціативою бізнесу в 2016 році було відкрито експорт яблук до Республіки Індонезія, а в 2017 році – експорт волоського горіха до Ірану. Для розширення можливостей українських підприємств проводиться робота з відкриття експорту українського яблука та лохини до Індії, Китайської Народної Республіки, Соціалістичної Республіки В’єтнам та Малайзії, – ідеться в повідомлені.

З цією метою Держпродспоживслужба направила відповіді на опитувальники до вищезазначених країн. Сьогодні ініціативні листи Держпродспоживслужби та відповіді на опитувальники перебувають на розгляді у відповідних національних організаціях захисту рослин країн-партнерів України у міжнародній торгівлі.

На завершальному етапі – відкриття експорту української черешні до Китайської Народної Республіки.

Зазначимо, що за результатами спільних дій за участю Держпродспоживслужби, Мінагрополітики та Міністерства закордонних справ у червні поточного року відбувся візит китайської делегації до України з метою оцінки системи державного контролю за виробництвом та експортом вітчизняної черешні. Наразі розпочався процес розробки китайською стороною проекту протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту черешні з України до КНР. Є надія що врожай української черешні 2019 року буде на полицях в китайських маркетах. Разом з цим, з метою експорту української  плодово-ягідної продукції на преміальні ринки українському виробнику та експортеру необхідно навчитися охолоджувати та пакувати свіжу продукцію, враховуючи кращі світові практики та вимоги, – повідомили у Держпродспоживслужбі.

Повідомляється, що ці питання озвучували китайські колеги. Крім того, ця проблема стала перепоною для українського яблука на шляху до індонезійського споживача.

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 липня 2019
Експорт фруктів і ягід зріс на 16%
За перше півріччя 2019 року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $116 млн. Це на 16% перевищує торішній показник за відповідний...
2 вересня 2018
Чверть експорту до ЄС – сільгосппродукція, – Держстат
У першому півріччі 2018 року найбільші обсяги експорту до країн ЄС складали продукція агропромислового комплексу та харчової промисловості –...
18 серпня 2018
Держпродспоживслужба: Україна погодила 30 нових  ветсертифікатів за рік
Україна погодила 30 ветеринарних сертифікатів на експорт на нові ринки за 2017 та перші 3 місяці 2018 року. Про це зазначив керівник Державної...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...