Бізнес скаржиться на дії чиновників у портах
Левову частку портових вантажів становить аграрна продукція

Левову частку вантажів, які приймають та обслуговують порти України, становлять аграрні перевезення. Пшениця, шріт і ріпак — товар, який доставляють на судна 2/3 замовників. Сьогодні  з портовими перевезеннями існують проблеми.

Більш докладно про ситуацію в портах: Три вузли портової галузі — мінімальні втрати для бізнесу $200 млн на рік

Бізнес скаржиться на дії чиновників у портах: останнім часом тиск посилився. Особливу активність проявляють (тривалі затримки  вантажів у торгівельних портах) працівники Держекоінспекції. Навіть якщо зернові пройшли ретельний контроль у власних лабораторіях ще у день збору з поля, немає гарантії, що вони попливуть до закордонних замовників.

Вивіз заборонено. Радіологічний контроль» — такий штамп на супровідних документах нещодавно поставили інспектори у порту Чорноморськ підприємству, яке завантажило на судно шріт, розповідає керівник громадської спілки «Асоціація морських агенств України» Ксенія Підручна. Товар 33 доби простояв у порту, пояснює вона, аж поки не зіпсувався.

Витрати на вирішення питань з контролюючими органами призводять до зростання затрат судновласників — як наслідок, виникає необхідність зростання ставок фрахту суден (підвищення обумовленої договором плати за перевезення морського вантажу), відбувається зрив контрактів із закордонними партнерами. Втрати українських вантажовласників за рік — близько $100 млн. Великі штрафи власники суден не завжди готові заплатити, пояснює експерт, адже вони коливаються у розмірах від $1 тис. до $35 тис., а були випадки, що призначали покарання у $65 тис.

Підприємці, які займаються організацією перевезень та охорони вантажів, скаржаться на корупційний тиск на них із боку державних установ.

За словами колишнього міністра екології Ігоря Шевченка, в Україні нині працює система «влада як бізнес». Кожна людина у владі намагається і собі заробити, і комусь.

За словами Шевченка, поки не зміниться влада нагорі, яка буде готова вирішувати проблеми, розвитку країни та служіння людям не буде. Маємо пам’ятати, основа економіки — бізнес, оскільки саме він створює додану вартість. В екологічній сфері — ціла мафія, де один другого поновлює на посаді, бо це дуже хлібне місце.

За оцінками експертів у сфері портової інфраструктури, через неправомірну діяльність Держекоінспекції України втрачає до $200 млн на рік.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...