Завдяки IT-рішенням аграрії заощадять до 30% коштів вже цього сезону — дослідження
Завдяки IT-рішенням аграрії заощадять до 30% коштів вже цього сезону — дослідження

Українські ІТ-фахівці розробили сервіси, що дозволять агросектору більш ефективно здійснювати сільськогосподарську діяльність, знизити споживання добрив та поліпшити якість врожаю. Стартапи презентували на Demo Day у Києві в Інкубаторі 1991.

Особливістю розробок є використання відкритих державних даних. Так проект Agri Eye — самонавчальна експертна система, здатна оцінити стан ґрунтів і рослинності за допомогою мультиспектрального аналізу полів. Впровадження цієї технології дозволить фермерам і аграріям збирати необхідну інформацію про стан грунтів, обробляти і аналізувати отримані дані і на підставі зібраного матеріалу розраховувати індекси, що описують стан земельної ділянки. Також, фермери зможуть максимально точно і швидко приймати рішення, що дозволяють підвищити врожайність земель і скоротити витрати виробництва до 30%. На даний момент склад грунту не вивчався через відсутність відповідних технологій, але завдяки ініціативі Agri Eye технологія була запущена в одеський и львівській областях і все є результати оцінки цих районів. Він отримав підтримку Міністерства аграрної політики і продовольства України, а також знаходиться на стадії переговорів з рядом інвесторів.

Система для точного землеробства Agromonitor дозволяє оцінити рівень зволоженості грунту і планувати правильний полив рослин і культур. Датчики допомагають відстежити нашестя комах і вчасно використовувати добрива при цьому не нашкодивши рослинам, зберегти врожай. AgroMonitor може аналізувати більш як 20 показників, у тому числі вологість та температуру грунту, температуру та вологість повітря, швидкість та напрямок вітру. За індивідуальним запитом можуть бути створені унікальні датчики і їх комбінації. Можливі варіанти з посиленою батареєю без сонячної панелі і потайний корпус щоб зменшити ймовірність крадіжки на неохоронюваних полях.

Програмне забезпечення дозволяє налаштовувати повідомлення (email, sms) на випадок досягнення певних показників як на окремих датчиках так і на групах датчиків з різними залежностями, наприклад, якщо впала вологість і сильний вітер, система відправить про це повідомлення агроному. Такий підхід дозволяє побудувати інтелектуальну систему моніторингу поля. Датчики вже встановили в Тернопільській і Миколаївській областях.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...