До кінця року держборг України буде скорочено, – Кабмін
Кабмін оновив стратегію забезпечення держборгу

У середу, 22 серпня Кабмін ухвалив оновлену стратегію управління державним боргом. Відповідно до ухвали, витрати на забезпечення боргу до кінця поточного року мають скласти 60% у спввідношенні до ВВП, замість раніше окресленої планки в 62% ВВП. Про це повідомляє офіційний Урядовий портал.

Стратегією визначено завдання для Мінфіну забезпечити зменшення боргу до 60% в 2018 році, 52% в 2019 році та 49% в 2020 році.

Державний борг до ВВП знизився до 61,5% на кінець 2017 року, ми бачимо зараз зниження вже до більш здорового рівня – 60% ВВП», – заявила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова під час засідання Кабміну.

Нагадаємо: державний борг України протягом травня 2018 року скоротився на 1%, що становить 0,79 мільярда доларів. Тепер держборг становить 76,26 мільярда доларів.

Всього ж з початку року сукупний державний (прямий) і гарантований державою борг скоротився на 0,1% або на 0,05 мільярдів доларів. У національній валюті – на 6,9% або на 148,67 мільярдів гривень.

За оцінками Мінфіну, держборг до кінця 2018 року не повинен перевищити 2,756 трильйона гривень.

За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, обслуговування державного боргу обходиться Україні у 130 млрд грн на рік.

Затвердження оновленої Стратегії та її втілення сприятиме не тільки підвищенню ефективності управління державним боргом та зниженню його рівня, а й зростанню прогнозованості тенденцій розвитку державних фінансів України та підвищенню рівня довіри до нашої країни з боку українських та міжнародних інвесторів», - зазначила Оксана Маркарова.

Документ містить орієнтовний план дій на наступні два роки, який передбачає, зокрема, можливість випуску ОЗДП у євро та інших валютах, з якими українська гривня не має високого рівня кореляції, випуск ОЗДП у гривні для міжнародних інвесторів, розширення співпраці з МФО та урядами іноземних держав щодо пільгового фінансування.

Більш детально про ситуацію із заборгованістю розповів прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...