На Полтавщині через порушення законодавства зупинено діяльність свиноферми
На Полтавщині через порушення законодавства зупинено діяльність свиноферми

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області зупинило діяльність свинотоварної ферми одного з сільськогосподарських підприємств із розведення свиней. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Нагадаємо, в Україні через АЧС може зникнути унікальна порода свиней.

Таке рішення було ухвалено за результатами проведених заходів контролю, котрі відбулися на підставі скарги громадянина щодо виявлення трупів свиней на сміттєзвалищі одного з населених пунктів.

19 квітня 2018 року Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при райдержадміністрації після перевірки визнала ветеринарно-санітарний стан згаданої свиноферми таким, що не відповідає вимогам біобезпеки до свиногосподарств і створює загрозу виникнення серед поголів’я свиней захворювання на африканську чуму свиней (АЧС).

Підприємство проігнорувало винесені раніше приписи щодо приведення роботи свиноферми у відповідність до вимог законодавства та не гарантувало дотримання біобезпеки, порушення не було усунуто. 

Порушення вимог чинного законодавства створювало передумови виникнення та поширення АЧС. Безконтрольний забій тварин, порушення ветеринарно-санітарних вимог до утилізації трупів тварин створили загрозу виникнення хвороб, спільних для тварин та людей, і харчових отруєнь. 

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області 18 травня 2018 року звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовом про заборону господарської діяльності з розведення свиней свинотоварною фермою цього підприємства.

1 серпня суд задовольнив позов.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 вересня 2018
Імпорт свинини в Україну зріс у 7,5 рази, експорт – скорочується
Імпорт свіжого, охолодженого та мороженого м'яса свиней за вісім місяців цього року склав 15,7 тис. т, що у 7,5 разу більше від показника 2017 року....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...