Оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС склав $3,89 млрд – Інститут аграрної економіки
Оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС склав $3,89 млрд – Інститут аграрної економіки

У січні-червні 2018 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився до $3,9 млрд. Про це заявив  заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, повідомляє прес-служба Інституту.

Нагадаємо, що  експорт до ЄС зріс майже на 20%.

При цьому, експерт зазначив, що одночасне зниження експорту та зростання імпорту спричинили зменшення на 0,4 млрд дол. США позитивного для України сальдо до 1,3 млрд дол. США у порівнянні з І півріччям 2017 року.

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість країн – Нідерланди, Іспанія, Італія, Польща, Франція та Німеччина. Їх сукупна частка складає близько 3/4 обороту взаємної торгівлі сільськогосподарськими товарами, зазначив експерт.

За його словами, основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує за рахунок зернових (975 млн дол. США) та олійних (235 млн дол. США) культур, а також соняшникової олії (527 млн дол. США) і макухи (246 млн дол. США).

В свою чергу, Україна найбільше імпортує з ЄС алкогольні напої, насіння олійних  та зернових культур для сівби, продукти для годівлі тварин, а також тютюн.

За даними на середину липня, у 2018 році вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні експортні квоти Європейського Союзу на пшеницю, кукурудзу, яблучний і виноградний соки, солод і клейковину, оброблені томати, мед, вершкове масло, а також три квартальні квоти на м’ясо птиці.

До того ж, закрито додаткові преференційні квоти на пшеницю і кукурудзу, які почали діяти з початку 2018 року.

Більш ніж на половину заповнені квоти на ячмінну крупу, крохмаль і оброблений крохмаль.

Як і в попередні роки, основна частка квот залишається з нульовим або дуже низьким відсотком використання. А це означає, що вітчизняні виробники агропродовольчої продукції не готові повною мірою реалізувати свій експортний потенціал на європейському ринку, - підсумував Микола Пугачов.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 серпня 2018
Експорт до ЄС зріс майже на 20%
Вітчизняний експорт до ЄС за перші 6 місяців 2018 року зріс на 19,2% (відповідно до аналогічного періоду минулого року), склавши $9,79 млрд. Про це...
13 серпня 2018
У 2018 році експорт м’яса птиці збільшився майже на чверть, – Інститут аграрної економіки
У І півріччі 2018 року експорт продукції м’ясної групи збільшився, проти січня-червня 2017 року, з $265 млн до...
11 серпня 2018
Україна увійшла у ТОП-5 експортерів пива до ЄС
Українські виробники пива у 2017 році експортували до ЄС 11 млн л пива, що становить 3% від загального обсягу пива, завезеного до Євросоюзу з...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...