Мартинюк «качає» ринок зернових
Мартинюк «качає» ринок зернових

Мінагропрод розхитує ринок пшениці, якщо не ввести заборону на експорт, повториться ситуація 2003 року, коли Україна продала всю пшеницю, а потім була змушена її купувати. Про це повідомив експерт аграрних ринків Сергій Сакіркін, передає Latifundist.com.

Нагадаємо, Мінагрополітики заклало до проекту меморандуму з аграріями прогнозний показник експорту продовольчої пшениці на рівні 8 млн т, що на 2,5 млн т менше, ніж торік.

«У даному випадку дивує позиція міністерства. Спочатку воно говорить, що пшениці багато, потім — мало. У США в профільному міністерстві набагато менше співробітників, але до їхніх слів уважно прислухаються, оскільки воно завжди допомагає і підтримує аграріїв. На висловлювання нашого міністерства міжнародні ринки лише реагують зростанням цін», — зазначив експерт.

За його словами, оцінювати хлібо-фуражний баланс без точних даних поки неможливо. Але за даними зерновиробників, фуражу буде дуже багато, особливо в північних і центральних регіонах.

Як мінімум 60%. Культура масово пошкоджена сажкою, часто зустрічається фузаріоз, великий відсоток зерна, пошкодженого клопом черепашкою. Те, що ще не скошено, — це явний фураж. У деяких регіонах техніка досі не може виїхати на поля. Другого класу в багатьох господарствах не більше 8-10%», — додав він.

На думку аналітика, не потрібно ніяких меморандумів, тільки квоти, конкретна заборона на експорт продовольчої пшениці до нового врожаю.

Він нагадав, що в 2003 році була ситуація, коли Україна експортувала всю пшеницю, незважаючи на схожі кліматичні умови. Тоді країна імпортувала пшеницю з Казахстану і країн Балтії та інших.

Насправді така ситуація з пшеницею не тільки у нас. Засуха або рясні опади в Аргентині, Європі, Австралії і багатьох інших країнах і регіонах. Продовольчої пшениці буде менше очікуваного рівня, і ціни світового ринку ростуть. Багато країн вживають заходів для вирівнювання ситуації. Якщо ми приймемо меморандум, який не має будь-якої законної сили, втратимо внутрішній ринок. Ну, порушив ти меморандум, і які для тебе наслідки? — додав фахівець.

За його словами, зараз ціна пшениці в порту 6,5-6,8 тис. грн, хоча тиждень тому була 6 тис. грн. Відповідно, впевнений він, ціна на борошно найближчим часом зросте пропорційно.

«Так, у нас є перехідні запаси, але це не є інструментом стримування цін. Ціну визначає зовнішній ринок, якщо не зроблені реальні заходи щодо захисту внутрішнього ринку», — підсумував Сакіркін.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 вересня 2018
Гройсман – проти відкриття земельного ринку для всіх
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що необхідно дозволити українцям продавати і купувати землю один у одного в зафіксованому розмірі, але при...
29 серпня 2018
Нарешті визначилися, якою має бути стартова модель ринку землі, – Мінагрополітики
Впровадження в Україні ринку землі має базуватися на низці запобіжників, подібних до тих, які діють у країнах Європейського Союзу. Про це заявив...
16 серпня 2018
Фермери поставили Мартинюку «двійку» за земельну реформу
Фермери бажають зміни керівництва Міністерства аграрної політики та продовольства України, тому що вся політика Максима Мартинюка – це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...