Ціни на продукти в червні в містах зросли на 0,3%
Ціни на продукти в червні в містах зросли на 0,3%

У червні зросли ціни на 70% продуктів, які підлягають державному моніторингу. Про це на сторінці у Facebook повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, в Україні зафіксували нульову інфляцію.

Лідером подорожчання червня виявився житній та житньо-пшеничний хліб, який додав 8,1%. Друге місце посів батон із 3,2%, а третє – вітчизняні макарони з 3,1%.

Уперше всі місця сумного рейтингу займають вироби з зерна. Але прогнозувати в подальшому їх стрімке зростання не варто. Скоріше за все буде сценарій як із овочами: одноразовий стрибок з можливим відкатом, - говорить Дорошенко.

Гречка додала 2,9% за місяць, хліб пшеничний із борошна першого ґатунку коштує більше на 2,6%, молоко – на 2,5%, рис – на 2,4%, борошно – на 2,3%. На 2,1% одразу стали дорожче пшоно та варені ковбаси, а масло додало 1,9% вартості. Менше відсотка показали зростання всі інші продукти: манна крупа – 0,9%, на 0,7% подорожчали цукор, ячна крупа та куряче філе, соняшникова олія – на 0,6%, морожена риба та бройлер – на 0,4%, а сметана – на 0,3%. Не зросла в перший літній місяць ціна на м’який сир. А от деякі продукти вже знизились в ціні, як то курячі яйця – на 13,4%, яблука та цибуля – на 7,1%, сало та свинина – на 0,9%, а яловичина – на 0,7%. 

Також від’ємну динаміку показав єдиний хліб – пшеничний з борошна вищого ґатунку, який став доступніше на 0,1%. Різні тренди щодо хлібу пояснюються тим, що найдешевший хліб ще має запас зростання, а інший вже коштує практично однаково з сусідніми країнами. 

Згідно із дослідженнями Асоціації, середнє зростання цін на продукти становило в червні 0,3%. Це відбулось за рахунок суттєвого зниження ціни на яйця, яблука та цибулю. Але хліб або крупи ними повністю не заміниш. Не зважаючи на такий сценарій у червні, Асоціація, як і раніше, очікує в липні та серпні дефляцію, перш за все за рахунок продуктів.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 жовтня 2018
Соціальні продукти до кінця року подорожчають на 5%
Основні соціальні продукти, які входять у споживчий кошик, до кінця року подорожчають у середньому на 5%. Таку думку висловив виконавчий директор...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...