Аграріям частково компенсуватимуть вартість закуплених зерновозів
Аграріям частково компенсуватимуть вартість закуплених зерновозів

Верховна Рада підтримала правки депутата Олега Кришина №155 та 166 щодо внесення вагонів-зерновозів у перелік сільгосптехніки, при закупівлі якої агровиробники отримують компенсацію. Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, українські виробники вагонів-зерновозів майже пролобіювали собі 30% компенсацію з бюджету.

Народний депутат від «Самопомочі» Івана Мірошніченко зазначає, що сільськогосподарським товаровиробникам відшкодовується в обсязі до 30% вартість придбаних спеціальних вагонів для перевезення зерна. Тобто, дотації з бюджету хочуть також видавати на виробництво вагонів для перевезення зерна. Нардеп переконаний, що особливий правовий статус виробників дозволяє сплачувати єдиний податок 4 групи за спрощеною системою.

Розмір компенсації не може перевищувати 30% вартості закуплених зерновозів.

«Існує державна програма підтримки вітчизняного машинобудування в АПК. На цю програму у нас бюджеті виділено 945 млн грн. Все, що виробляється в Україні з локалізацією не менше 60% (трактори, сівалки), підпадає під цю програму», - пояснює в Олег Кришин.

За його словами, значна частина коштів у рамках програми не використовується.

Що ми цими правками зробили? Ми зерновозам дали статус, який дозволяє їм брати участь у цій програмі. Ми говоримо: разом з вітчизняними сівалками можна замовити зерновоз і отримати компенсацію за цією держпрограмою, - сказав депутат.

Він уточнив, що правки стосуються двох заводів - Крюківського вагонобудівного заводу і Дніпровагонмашу.

Відповідно до даних Мінагрополітики, з початку 2018 року 1130 сільгоспвиробників взяло участь в програмі 25-відсоткової компенсації вартості сільгосптехніки на 112 млн грн.

Всього у 2018 році на зазначену програму виділено 945 млн грн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 серпня 2018
В Україні провели дослідження ринку вагонів-зерновозів на замовлення для одного із ABCD трейдерів
ЦТС-Консалтинг провів дослідження українського ринку транспортування сільськогосподарської продукції у вагонах-зерновозах. Звіт було підготовлено для...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...