Законопроект про передачу землі ще потребує доопрацювання — Івченко
Законопроект про передачу землі ще потребує доопрацювання — Івченко

«Батьківщина» підтримала законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» №4355 у першому читанні.

Загалом, «за» проголосував 251 народний депутат.

Виступаючи з парламентської трибуни, народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко зазначив, що цей законопроект на 80% відповідає вимогам територіальних громад.

«Ми нарешті маємо передати землі у розпорядження громадам і поставити у цьому питанні крапку. Вже півтора року тягнеться ситуація з попереднім законопроектом №1159. Але нарешті, ми змогли об’єднати всі альтернативні варіанти в один законопроект», — зауважив він.

Також народний депутат зазначив, що під тезою «передача землі у розпорядження територіальних громад» криється багато нововведень, і не всі вони на користь.

«Зокрема, викликає подив передача державному земельному кадастру функцій з проведення моніторингу родючості та агрохімічної паспортизації земель. Чи це його функціональні обов’язки? Не може організація, яка займається веденням кадастру (широтою та довготою), займатись веденням сільськогосподарської аграрної політики. Слід також зазначити, що на сьогодні у неї немає всіх тих функцій. І їх потрібно окремо створювати!» — наголосив Івченко.

Депутат також додав: якщо до другого читання ця норма буде залишена, фракція «Батьківщина» наполягатиме щоб Держгеокадастр був переданий Міністерству аграрної політики та земельних відносин.

Також, за словами політика, сьогодні громади чекають на ухвалення цього закону, але його потрібно вдосконалити до другого читання.

«Слід зазначити, що багато землі, яка перебуває на території громади, знаходиться в оренді на 15-49 років. І законом не передбачено при зміні власника перепідписувати договір оренди. Пропоную до другого читання виправити всі ці положення», — сказав член фракції.

Вадим Івченко також закликав народних депутатів поспілкуватись з органами місцевого самоврядування та визначитись щодо цих суперечливих питань.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 квітня 2016
Заморожування проблеми ринку землі вигідно олігархам на чолі з Порошенком — політолог
Продовження мораторію на продаж землі в Україні вигідно олігархам і великим латифундистам, до яких належить і Президент України Петро Порошенко. Про...
19 квітня 2016
Верховна Рада прийняла законопроект про передачу державних земель с/х призначення громадам — офіційно
Сьогодні Верховна Рада підтримала законопроект №4355 про передачу заміських земель сільськогосподарського призначення місцевим громадам. За даний...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...