Державна зернова корпорація втратратила додатковий дохід на суму 23 млрд грн
Державна зернова корпорація втратратила додатковий дохід на суму 23 млрд грн

Державна продовольчо-зернова корпорація України через систематичне невиконання  умов договорів протягом 2015-2017 років втратила додатковий дохід на суму майже 23 млрд гривень. Про це йдеться у звіті Держаудитслужби за результатами перевірки корпорації за 2015-2017 роки, витяг з якого публікує проект «Марлін».

Нагадаємо, що на думку заступника міністра аграрної політики і продовольства України Максима Мартинюка, перш ніж приватизувати Державну продовольчо-зернову корпорацію України (ДПЗКУ), потрібно позбутися «мінусу» від підписаної з Китаєм кредитної угоди.

У звіті аудиторів наголошено, що з самого початку існування результатом діяльності зернової корпорації стала хронічна збитковість.   

Контроль за цільовим використанням кредитів, залучених під державні гарантії було покладено на Мінагрополітики. Однак, аудитори зафіксували незадовільний контроль зі сторони міністерства.

В аудиті ідеться про те, що корпорація є учасником державної програми від 2012 року, коли між Міністерством аграрної політики та Експортно-імпортним банком Китаю укладено меморандум, згідно яким ДПЗКУ отримує кредит на 12 мільярдів гривень (за тодішнім курсом 1,5 млрд доларів США) під державні гарантії для здійснення поставок зернових Китайському імпортеру – ССЕС.

Зокрема Держаудитслужба встановила ризикові операції, через які держава може бути змушена негайно сплатити всю суму китайського кредиту та інших додаткових виплат, що разом становить понад 40 мільярдів гривень, і яку зернова корпорація не може погасити через неплатоспроможність та повну залежність від кредитних коштів.

Відповідно до укладеного договору, зернова корпорація зобов’язується всі надходження за кредитом використовувати на придбання сільськогосподарської продукції для подальшого її продажу ССЕС та постачати щорічно не менше 4 млн т зерна кукурудзи та інших зернових.

Поряд з цим неефективні управлінські рішення посадових осіб корпорації та відмова ССЕС укладати контракти на таку поставку призвели до незабезпечення мінімального обсягу поставок зернових.

Аудитори зазначають, що у корпорації відсутній механізм дій у разі неприйняття ССЕС умов поставки зернових, це може призвести до порушення питання щодо використання кредиту на суму близько 17 млрд грн, витрачених на придбання зернових, які поставили іншим контрагентам та пред’явлення вимоги з боку ССЕС негайно сплатити всю суму китайського кредиту.

Причиною кризового фінансового стану на підприємстві аудитори вбачають часту зміну керівництва. При цьому контракти з тимчасовими керівниками не укладалися, а отже не було визначено їх відповідальності за ефективну діяльність Державної продовольчо-зернової корпорації.

За даними аналітичної системи YouControl, з 2014 року змінилося 7 керівників ДПЗК.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 червня 2018
Мартинюк пропонує позбутися збитків від китайського кредиту, а потім продавати ДПЗКУ
Перш ніж приватизувати Державну продовольчо-зернову корпорацію України (ДПЗКУ), потрібно позбутися «мінусу» від підписаної з Китаєм...
25 травня 2018
У 2018 році ДПЗКУ наростила експорт зернових на 30%
У 2018 році ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація» (ДПЗКУ) на 30%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, збільшила...
18 травня 2018
ДПЗКУ вже профінансувала українських аграріїв на 450 млн грн
Державна продовольчо-зернова корпорація в рамках весняної форвардної програми щодо закупівлі ранніх і пізніх зернових культур профінансувала...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...